Koska radan rungon rakentaminen suorasta puutavarasta on hidasta tai ainakin työläämpää, tähänkin projektiin ajattelin ottaa kierrätyslähtökohdan. Kotitalon verstaan nurkassa lojuu vanha toimistopöydän kansi, jossa kansiosa on lakattua vaneria ja tukirimat höylättyä puuta. Ylösalaisin käännettynä siinä olisi potentiaalinen pienoisrautatien runko, johon ratapenkan ja taajaman pohjan muodostavat vanerilevyt ja -suikaleet olisi helppo kiinnittää.

Levyn koko on 1700x920 mm eli 360 mm:n peruskaarresädettä käytettäessä toiselle sivulle mahtuisi yksi lisäraide ulkosyrjän puolelle. Muuten sivuraiteet tulisi asettaa soikion sisäpuolelle.
Tein alla olevat ratakaaviosuunnitelmat AnyRailin ilmaisversiolla.
---
1) Piiloratapiha + taajaman teollisuusraiteet

Suunnitelma on tehty Märklin C-kiskoilla.
Taajaman sivuraiteilla mahtuisi tekemään monipuolisia vaihtotöitä. JK-juna mahtuisi (riippuen toki vaunujen määrästä) väistämään sivuraiteille, kun pääraidetta liikennepaikan ohittaisi Lättähattu tai lyhyt pikajuna. Sivuraiteiden varrelle voisi mahtua pieni saha (raakapuuvaunuja, sahatavaravaunuja & hakevaunuja) tai öljyvarasto (säiliövaunuja) sekä makasiini (kappaletavara-/umpivaunuja). Ratapiha katoaisi molemmissa päissä kallioleikkaukseen sekä tunneliin. Kaarrevaihteet olisivat jo näkösuojassa piilopihan puolella. Piilopihan eteen + osin sen päälle voisi rakentaa mäelle ja sinne mahtuisi kylän rakennuksia.
---
2) Piiloratapiha + linjavaihde

Suunnitelma on tehty Märklin C-kiskoilla.
Tässä liikennöinti perustuisi kokojunaliikenteelle. Alla kulkee päärata, josta erkanee sivurata kaivokselle/sahalle/sorakuopalle. Näkyvillä olisi vain pääraide ja sivuradan välitön ympäristö. Molemmilla sivuilla rata kaartaisi taustamaiseman taakse piiloratapihalle. Vaunut tulisivat kuormassaan vasenta sivua sivuradalta siirtyen pääradalle ja veisivät kuorman oikeaa sivua myöten piilopihalle. Vastaavasti piilopihalta tulisi oikeaa sivua tyhjä junanrunko, joka siirtyisi pääradalta sivuradalle ja kaartaisi vasenta sivua "kuormattavaksi". Piilopihan sivuraiteilla mahtuisi seisottamaan vaihtoehtoista kalustoa. Vasen kaarre kätkeytyisi sankan metsän sekaan ja oikean puoleinen rajatuisi taustamaiseman edessä olevaan siltaan. Esimerkit löytyvät Pyhäkummun erkanemisvaihteelta ja Pyhäsalmesta.


---
3. Point-to-loop

Suunnitelma on tehty Märklin K-kiskoilla.
Tämä perustuu toisintoon sivun http://www.track-plans.net/ho-scale.htm -suunnitelmasta. Tässä liikennöintimuotona on Point-to-loop eli alhaalla olevalta asemalta voisi oikeanpuoleisen kaarteen kautta lähteä juna ja joko kiertää loopin myötä- tai vastapäivään. Vaihtoehtoisesti asemalta lähtevä veturi voisi käydä hakemassa tai viemässä vaunuja loopin sisällä olevalle teollisuusraiteelle ja palata takaisin asemalle. Oikean reunan kaarre jäisi kylän ja metsän taakse ja vasemmanpuoleinen puolestaan kallion sisään, jonka reunaan teollisuusalue rajoittuisi.
---
Mielipiteitä? Täydennettyjä ratapihakaavioita tulee myöhemmin.