Aloittelen tässä uutta aihetta aiheesta VR:n matkustajapäivävaunut, johon toivoisin tietoja mistä vaunuista olette rakentaneet, muuttaneet ja maalanneet InterCity -kalustoa (yksi- ja kaksikerrosvaunuja) sekä sinisiä vaunuja, ja mielellään sellaisista vaunuista joita saa vielä ostettua uutena Saksasta tai jostain. Kuvia ja linkkejä suomalaisiin vaunuihin?!? Ja mittakaavanahan on H0.
Jonkinlaista tietoahan olikin jo sinisistä vaunuista ja siellä ehkä parhaasta aihiosta yksikerros Interiksi, mutta lisää kaivataan. Jotkin jo myynnistä poistuneet vaunut ovat vissiin olleet ihan hyviä, ja niitäkin on kyllä EBAY:ssä, mutta yksittäin ostettuna Saksasta niin kalliiksi tulee.
Viimeksi muokannut MOU83, 03.12.2009 18:29. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
MOU83 kirjoitti:Onko tosiaan tosi, ettei täältä löydy InterCity -kaluston taitajia
Taitaa olla vain niin että kohtuullisia InterCity vaunuja ei saa tehtyä kuin yhdestä rocon sveitsiläis vaunusta (Joita itse ostin valmiiksi muutettuina Tampereen ristiksesltä).
Kaksikerros vaunuihin ei löydy yhdeltäkään valmistajalta edes sinne päin olevaa Vr:än InterCity vaunua (jos ei kaksikerroksisuutta lasketa mukaan).
Sinivalkoisissa päivävaunissa on vähän sama ongelma, omani kylläkin tein vain maalaamalla tanskalaisista Rocon 45336 päivävaunuista.......
Missä vaunuissa on juuri samanlaiset telit kuin kaksikerrosInterCity-vaunussa ja joka on pituudeltaan sopiva. Ajattelin rakentaa sellaisen siten, että käytän valmiista vaunusta vain telit ja alustan.
Ja missä olisi myytävänä sellaisia telejä irtaallaan joita on käytössä sinisissä vaunuissa?
Eräässä käytettynä ostamassani Rocon vaunussa (joka on tällä hetkellä muutettavana sarjaan Eikt) oli varaosaluettelossa maininta, että Minden-Deutz -telin numero on 99506. En tiedä onko numero enää sama. MIkä mahtoi muuten olla Rocon Munchen-Kassel-telin numero?
Hermanni kirjoitti:
Sinivalkoisissa päivävaunissa on vähän sama ongelma, omani kylläkin tein vain maalaamalla tanskalaisista Rocon 45336 päivävaunuista.......
Tuo 45335/45336 (sama vaunu eri numeroilla) taitaa olla paras Eit-aihio. Huonona puolena on, että se poistui pari vuotta sitten tuotannosta... Rocon 44457 (poistui tuotannosta aivan äskettäin) on lähes samanlainen, erona on vain katto, joka on saksalaistyylisesti pyöreäpäinen. Tampereen Risteysasemalla on tällä hetkellä ainakin suunnitteilla ko. vaunujen (44457) myyminen valmiiksi suomalaistettuna, Ein-vaunuina (sarjaa 2318x muistaakseni). Hinnasta ei ole vielä tietoa...
Mielestäni paras Eit aihio on Fleischmannin 5103. Sininen 1 luokan DB:n päivävaunu. Mittakaava 1:100. Telit Minden Deutz.
katon malli muuten oikea paitsi etä vaunu suippenee saksalaisvaunujen tapaan päädyistä. Ikkunat oikean malliset tuuletus ikkunoineen tosin ikkunoita kyljessä 9 kpl kun Eit:ssä 10. Vaunun valmistus lopetettu mutta näitä saa edullisesti Ebay:sta käytettynä
Tämähän on täysin mielipideasia. Itse yritän välttää sellaisia virheitä, jotka voi mallia vilkaisemalla huomata (esim. ikkunoiden määrä), mutta muutaman sentin pituusvirhe on mielestän ihan ok, kun vaunun mittasuhteet pysyvät kutakuinkin samoina.
Dv16_2015 kirjoitti:Itse yritän välttää sellaisia virheitä, jotka voi mallia vilkaisemalla huomata (esim. ikkunoiden määrä), mutta muutaman sentin pituusvirhe on mielestän ihan ok, kun vaunun mittasuhteet pysyvät kutakuinkin samoina.
Pienoismallirakentaja joutuu aina tekemään kompromisseja. Se, miten erilaiset poikkeamat esikuvaan verrattuna havaitsee taas riippuu siitä, miten hyvin katsoja tuntee esikuvan. Jos on riittävän monta kertaa tuijottanut esikuvasta laadittua piirustusta tai peräti rakentanut kokonaan itse jonkun mallin, niin tällaisen projektin seurauksena mitat ja yksityiskohdat väkisinkin syöpyvät ikuisiksi ajoiksi mieleen. (Lähes) kaikki suuremman luokan poikkeamat näyvät mallissa vilkaisemalla. Saksalaisessa 1:100-pituisessa plootussa ei voi olla havaitsematta pituusvirhettä tai sitä, että kori on liian kapea suomalaiseksi tai että teli on liian lyhyt (yleensä 1:100-pituisissa vauinuissa telin pituus on suhteutettu kotin pituuteen). Se on sitten kokonaan toinen juttu, antaako mallirakentaja moisen asian itseään häiritä ja sekin on realismia, että täydellistä pienoismallia ei ole olemassakaan
Uudemmista plootuista (vekkikattoisista) on kuitenkin tarkoitus jossain vaiheessa polkaista rakennussarja, joten jonkinmoista helpotusta rakenteluun lienee tiedossa. Kokoonpanon ideaan voi tutustua oheisen linkin takaa, vaikka kokoonpano tuosta vielä muuttuukin korin osalta melkoisesti http://www.pienoismallit.net/galleria/malli_6143/
Jos malli on enimmäkseen liikkeessä radalla, ei pieniä eikä aika isojakaan virheitä välttämättä havaitse ainakaan yhtä helposti, kuin vitriinissä lähitarkastelussa. (Tämän takia en omista vitriiniä lainkaan )
Jaska kirjoitti:Jos malli on enimmäkseen liikkeessä radalla, ei pieniä eikä aika isojakaan virheitä välttämättä havaitse ainakaan yhtä helposti, kuin vitriinissä lähitarkastelussa.
No joo, toimii se logiikka noinkin. Tuolloin taitaa olla oikeastaan melko turhaa edes yrittää etsiä esikuvanmukaisia telejä tms, kun ne vain vilahtavat mustina laatikkoina ohitse. Hyvä pienoismalli on toki monikäyttöinen: sitä voi tarkastella vitriinissä ja sillä voi revitellä joulukuusen ympäri — ja kaikkea tältä väliltä.
Juu kyllä hyvin tehty malli on ilo silmälle, niin liikkeellä, kuin pysähdyksissäkin, eikä tarvi edes hämärtää valoja häivyttääkseen keskeneräistä tai muuten vajavaista vaikutelmaa. Itselläni vaan on pulaa hyvin tehdyistä malleista