jhr kirjoitti:
Eli jos pituudeksi sovitaan 1080 niin myös se "standardi" leveys pitäisi sopia ( en nyt muista oliko FREMO 40 vai 50cm leveä). Tietysti erikoismodulit (asema-alue, tehdasalue jne) voi olla leveämpiä mutta "normaali paloilla olisi hyvä olla joku leveys, näyttäisi yhtenäiseltä.
Pieni on kaunista! Leventäkää moduulistandardianne sitten myöhemmin, jos tarvetta tulee. Epäsymmetrinen raide antaa enemmän tilaa maisemalle toisella puolella raidetta, jolloin kapeaankin moduuliin saa joitaikin rakennuksia. FREMO on 50cm leveä ja raide menee keskellä. Jos raiteelle varataan viiden sentin "ränni", jää maisemalle FREMO-ssa 22,5 cm kummallekin puolelle. Tapiolassa 30 cm moduulissa raide meni 10 cm etureunasta, jolloin toiselle puolelle jäi 17,5 ja toiselle puolelle hikiset 7,5cm. Silti meidän vanhan radan moduulit oli (omasta mielestäni) ihan kivan näköisiä.
Älkää sopiko pituudesta muuta kuin että se on sen vakiokiskon moninkerta (360mm?). Joku tekee sitten muutamia tasauspaloja, jos pituudet ei mene sivuilla tasan.
Mites kaarteet istuu jos suunnitteluruutu on 360mm? Jos raide on keskellä niin kaarteen alku ja loppu olisi syytä sovittaa suoran pätkillä 360/720/1080mm ruutuun niin että itse kulmakmoduulin liiityntäpinnat asettuu tuohon jakoon.
Tapiolan vanhassa radassa suunnitteluruutu oli 30cm ja moduulit oli 30, (45 ja 60) cm leveitä ja pituudeltaan 30/60/90/120cm pitkiä ja asemat 240 cm pituisia kaksiosaisia ja piilopiha kolmiosainen, 360cm mittainen. rata meni 10 cm etureunasta jolloin esmes pikkuasema saatiin 30 cm leveäään moduuliin, kun asemalle jäi n. 15 cm ja sivuutusraide mahtui etureunaan.
Asemien kohdalla on hyvä muistaa että kaksiraiteisessa radassa asemien päissä yleensä olevat puolenvaihtovaihteet vie pelkästään paljon pituudesta! Älkää ajatelko että aseman sisäisten moduulisaumojen tulisi olla mitenkään standardisoituja. Lohkorakenteinen asemamoduuli kannattaa kyllä suunnitella niin että sen voi helposti kuljettaa tapuleina, eli kaikki lohkot yhtä pitkiä.
Mitäs jos tekisittekin pöydälle asetettavia pikku-moduuleja samaan tyyliin kuin Hannu Aronssonin Z-mittakaavan rata:
http://www.taprk.org/fin/show/mex_2006/
tai mieluummin:
http://www.t-trak.org/index.html
Enennkun vedätte herneen nenään A4-kokoisten moduulien ehdottamisesta niin ajatelkaapas: Jos moduulit olisi esmes 360x360 tai 360x720mm kokoisia, niitä olisi helppo kuskata vaikka "muovikassissa". Jos moduulit olisikin pöydälle ladottavia, ei tarvitsisi jalkoja, sillä usein näyttelyn järjestäjät tarjoaa pöytiä (jos ei, voisitte sopia jonkin yhteisen pukkiperiaatteella toimivan alustarakenteen, jonka päälle rata kootaan). Tämä säästää kustannuksissa, eikä edellytä rungolta sellaista lujuutta kuin jaloillaan vapaasti seisovalta edellytetään. Koska rata on kuitenkin Märklin-rata, ei teillä olisi tarvetta mennä yli 600mm säteisiin kaarteissa, koska kaikki Märklin kulkee tiukemmastakin!
pekka