Hei. Sain käsiini muutama vuosi sitten päällisin puolin valmiiksi rakennetun Kaj Wikbergin Ukko-Pekan. Minulle ilmoitettiin että veturi ei toimi. Otin viikko sitten Pekan esiin tutkiakseni sitä. Päätin katsoa ensin tenderissä olevaa moottoria josta tulikin lupaavasti kaksi johdinta. Tarjosin 12V johtimiin mutta moottori ei herännyt. Tarkastelin moottoria ja katsoin että moottorin päädyssä, päällimmäisenä oli ikäänkuin kytkentänapa joka oli tosin veturinvihreän peitossa. Rapsutin maalit pois ja juotin johtimen siihen. Kokeilin antaa virtaa ja moottori käynnistyi. Tuli mieleen että näinköhän veturi on koskaan liikkunut moottorillaan..Tenderissä oli nyt kolme johdinta joista kahdella moottori kävi.
Sitten lähdin tutkimaan itse veturia. Mitään johtimia en nähnyt virroitusta varten. Tutkin vastusmittarilla pyörästöä ja näytti siltä että veturin kulkusuunnassa oikean puoleiset pyörät olisivat sähköisesti yhteydessä mutta vasemmalla puolella eivät niinkään. Tutkimista haittaa se veturin rakenne joka on melko umpinainen..
Olisiko jollain tietoa miten veturin virroitus on järjestetty ? Muistaakseni Juha Telimaan kalustosivuilla oli aikanaan rakennusselostus juuri tämän veturin rakentamisesta mutta sivut ovat olleet pois käytöstä jo useamman vuoden..
Kaj Wikbergin Hr1 virroitus?
Valvojat: jhr, Hermanni
-
- Lämmittäjä
- Viestit: 338
- Liittynyt: 24.02.2007 12:32
Re: Kaj Wikbergin Hr1 virroitus?
Nojatuoliharrastajan ja asiasta mitään tietämättömän arvaus on, että veturin pyörät virroittavat toiselta puolelta, ja tenderi toiselta puoelta. Tuo on ainakin ennen suosittu tapa amerikkailaisissa vetureissa. FREMO-radalla tällainen veturi pysähtyy boosterirajalla.
-
- Matkustaja
- Viestit: 2
- Liittynyt: 02.01.2018 11:55
Re: Kaj Wikbergin Hr1 virroitus?
Tuo ylimääräinen johdin tenderissä voisi tukea ajatustasi. Täytyy mitata sen funktio.
-
- Veturinkuljettaja
- Viestit: 973
- Liittynyt: 17.12.2007 10:03
Re: Kaj Wikbergin Hr1 virroitus?
Veturin virroitus on toteutettu juuri, kuten Psi totesi: veturin toiselta puolelta laakereiden kautta ja tenderistä vastakkaiselta puolelta. Veturi ja tenderi ovat sähköisesti eristetyt toisistaan. Split-virroitus on kätevä erityisesti höyryvetureissa, jolloin vältytään rakentamasta hankalia virroittimia. Romfordin-pyörät (jollaiset ovat Pekassa) tukevat tätä ajatusta. Saatavilla on kehältä eristettyjä pyöriä ja eristämättömiä (live) pyöriä. Erittäin suosittu tapa järjestää virroitus erityisesti Englannissa (jossa Romfordin pyöriä on käytetty paljon), mutta split-virroitusta käytetään myös amerikkalaisissa malleissa.