Foorumin kehitysehdotuksia

Yleistä tietoa foorumista!

Valvoja: Hermanni

LOK
Lämmittäjä
Viestit: 223
Liittynyt: 19.10.2015 21:42

Foorumin kehitysehdotuksia

Viesti Kirjoittaja LOK »

seppom kirjoitti: 17.03.2024 14:24 Hei ylläpito!
Olen huomannut että 3d- tulostaminen alkaa olla yhä kiinnostavampaa ja moni mallari sitä ainakin on kokeillut. Olisiko aika perustaa tänne oma "3d-osio" jossa voisi kokemuksia ja vinkkejä vaihtaa? :)
En edusta ylläpitoa, mutta 3D-tulostukselle on jo olemassa oma viestiketju Valmistustekniikka ja työvälineet -osion alla nimellä 3D-tulostimet ja 3D-tulostus. Siellä on käsitelty tällä hetkellä kaikkea 3D-tulostukseen liittyvää.

Oletan, että jos keskustelu 3D-tulostuksesta tällä foorumilla laajenee, niin Valmistustekniikka- ja työvälineet -osioon voidaan kyllä tehdä uusia viestiketjuja, jolloin 3D-tulostuksen eri osa-alueita voidaan käsitellä eri ketjuissa. Kyseisessä osiossa on jo nyt esim. valamiseen liittyvää keskustelua useampaan ketjuun jaettuna, joten samalla periaatteella 3D-tulostuksestakin siellä voinee keskustella.

Tämän ketjun teemaa sivuten olisin yleisesti kiinnostunut kysymään foorumilaisilta, että mitä parannuksia tälle sivustolle toivottaisiin, että keskustelu foorumilla vilkastuisi? Olen tässä vuosien varrella laittanut merkille, että Ostetaan- ja Myydään-ilmoitukset poislukien tälle foorumille kirjoitetaan enää hyvin harvakseltaan. Veturitalli.Fi on vapaasti kaikkien netinkäyttäjien luettavissa eikä sivuston käyttäjistä kerätä kaupallisen sosiaalisen median tavoin kaiken maailman henkilötietoja eteenpäin myytäväksi. Toivoisin siksi, että Hermannin vapaaehtoisvoimin ylläpitämä pienoisrautatiefoorumi jatkaisi olemassaoloa myös tulevaisuudessa, eikä kuihtuisi pois vähäisen käytön johdosta.

Olen itse tietoinen, että kuvaliitteiden lisääminen tälle foorumille tuottaa ongelmia useille käyttäjille, kun kuvan pitää olla ennen liitteeksi lataamista maksimissaan tietyn kokoinen sekä pikseleinä että kilotavuina. Lisäksi jotkin kamerat ja älypuhelimet saattavat tunkea kuvatiedostoon jotain metadataa, jota tämän foorumin softa ei (tällä hetkellä) ymmärrä. Olen vuosien varrella avustanut useampaa kirjoittajaa kuvaliitteiden muokkausten kanssa, jotta kirjoittajat ovat voineet liittää niitä kirjoituksiinsa. Kuvaliitteiden lisäämisestä pitäisi ainakin tehdä helpompaa. Saisiko foorumiin tältä osin päivitystä?

Olisiko muilla jäsenillä mietteitä ja parannusehdotuksia Veturitallin kehittämiseksi? Veturitallia ja sosiaalista mediaa vertailtiin alkuvuodesta eräässä viestiketjussa off topicina, mutta tässä olisi nyt hyvä ketju käydä asiaa monipuolisemmin läpi. Kyseisessä ketjussa Veturitallin vahvuudeksi nostettiin aiheiden jaottelu omiksi viestiketjuikseen, jonka ansiosta foorumille kerätty tieto on helpommin löydettävissä sivustoa selailemalla tai hakemalla. Myös Veturitallin keskustelujen sisältö koettiin keskimäärin arvokkaammaksi kuin sosiaalisen median harrastajaryhmien sisältö.

Edit 9.5.2024: viitattu viesti lisätty lainauksena ketjun siirron johdosta.
Viimeksi muokannut LOK, 09.05.2024 12:21. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
LOK
lakivija[ät]hotmail[piste]com
tv_tyyppi
Lämmittäjä
Viestit: 254
Liittynyt: 27.08.2006 19:49

Re: 3d?

Viesti Kirjoittaja tv_tyyppi »

Olisi todellakin ihan mukavaa jos tällä foorumilla olisi enemmän keskustelua. Omalta osaltani pyrin välillä laittamaan kuvia kotiradastani ja muista pikkku projekteista, mutta tuntuu, että sekin jää yksinpuheluksi, joka puolestaan ei oikein innosta kirjoittamaan. Eli ihan kotiradoista, oli ne sitten viimeistä veturin niittiä ja maitolaituria myöten käsin tehty tai sitten lähinnä suoraan kaupan hyllyltä saataviin malleihin perustuvia olisi kiva nähdä kuvia. Kyllähän Suomessa junaharrastajia on, vaikkei nyt ihan yhtä paljon kuin Keski-Euroopan junamaissa.

Mitä kuviin tulee - onhan se hieman työlästä kun joutuu muokkaamaan sitä monen megatavun kuvaa sopivamman kokoiseksi jotta sen voi ladata foorumille, ehkä voisi lisätä kuvien liittämisen ohjeisiin vielä ohjeet miten pienentää ne kuvat (tai sitten sellaiset löytyvät jostain mutta en ole huomannut). Itse käytän gimp:iä tähän, kuvan leveydeksi asetan 800 ja jpg laadun asetan viiteenkymmeneen. Prosessi kestää parikymmentä sekuntia, josta puolet kuluu kuvankäsittelyohjelman käynnistämiseen. Se, että voi ylipäänsä ladata kuvat suoraan foorumille eikä tarvitse säätää ulkopuolisten kuvapalvelujen kanssa on mielestäni vain plussaa.

Laitan tässä lähiaikoina taas vähän kuvia kotiradaltani.
LOK
Lämmittäjä
Viestit: 223
Liittynyt: 19.10.2015 21:42

Re: 3d?

Viesti Kirjoittaja LOK »

↑ Loin oman nimimerkkini tälle foorumille aikaan, jolloin keskustelu oli jo alkanut hiljentyä täällä. (Foorumia olen tosin lukenut anonyymisti 2010-luvun alkupuolelta saakka.) Totuin tavallaan jo silloin asetelmaan, ettei omia projekteja esitteleviin (blogimaisiin) postauksiin todennäköisesti tule vastauksia. Jos joku sen sijaan esittää viestiketjussa kysymyksen foorumilaisille tai pyytää neuvoa johonkin mieltä askarruttavaan ongelmaan, niin silloin aiheen ympärille on tavannut muodostua keskustelua. Tietotaitoa ja avuliaita harrastajatovereita on tällä foorumilla paljon, jotka mielellään kyllä vastaavat kysyjille, kun joku vain uskaltaa kysyä. :)

Tämän foorumin vuorovaikutusta saattaa heikentää se, ettei täällä voi osoittaa kiinnostusta muiden postauksia kohtaan muulla tavoin kuin kirjoittamalla joko julkisen kommentin viestiketjun jatkeeksi tai lähettämällä yksityisviestin (tai s-postin) postauksen kirjoittajalle. Pyrin itse välttämään kirjoittamasta pelkkiä "Hienolta näyttää!" -kommentteja viestiketjuihin, kun sellaiset eivät varsinaisesti tuo ketjuun mitään sisältöä. Näissä tilanteissa olisi kiva, jos postauksiin voisi reagoida esim. peukuttamalla tai antamalla ketjulle/postaukselle lukusuosituksen, joka näkyisi ainakin postauksen kirjoittajalle. :idea:

(Viestiketjuissa on toki näkyvissä lukukertojen määrä, mutta lukukerrat eivät taida erotella todellisia ihmislukijoita bottiliikenteestä. Todellinen lukijamäärä jää tällöin arvoitukseksi blogimaisen viestiketjun kirjoittajalle.)

Seuraan itse tätä foorumia aktiivisesti ja luen erityisen innokkaasti esityksiä, miten muut kirjoittajat rakentavat kalustoa sekä maisemaa taikka toteuttavat kotiratansa pöytä-, lohko- ja moduulirakenteita. Saan niistä motivaatiota omiin projekteihini ja saatan samalla kuulla itselleni uusista tavoista toteuttaa joitakin asioita. Toisinaan postauksissa saatetaan myös kertoa, miten asia yritettiin aluksi toteuttaa ja miten asiaa ei muiden kannata yrittää. Kokemuksiaan jakamalla voi tällöin säästää joltain toiselta harrastajalta kymmeniä työtunteja, hermoja - sekä rahaa. Liikkuvan kaluston tekniikka ja maisemoinnin niksit ovat yleensä sovellettavissa sekä suomalaista että ulkomaista esikuvaa esittäviin pienoismalleihin, minkä vuoksi luen myös ulkomaisia esikuvia harrastavien foorumilaisten postauksia ahkerasti.

Valmismallien esittelyt ja arvioinnit olisivat ainakin itselleni ihan tervetullutta sisältöä tälle foorumille. Vaikka rakennankin Suomi-kalustoa ja suomalaisteemaista maisemapalaa/dioraamaa, keräilen myös saksalaista H0-kalustoa, josta oma pienoisrautatieharrastukseni aikoinaan lähti liikkeelle. Jotkin keskieurooppalaiset mallit (mm. junalauttavaunut) istuvat lisäksi suoraan Suomi-radalle. Noista vaunuista ei taida olla enää päivitettyä valmistajalistaa foorumilla.

tv_tyyppi kirjoitti: 18.03.2024 09:25 Mitä kuviin tulee - onhan se hieman työlästä kun joutuu muokkaamaan sitä monen megatavun kuvaa sopivamman kokoiseksi jotta sen voi ladata foorumille, ehkä voisi lisätä kuvien liittämisen ohjeisiin vielä ohjeet miten pienentää ne kuvat (tai sitten sellaiset löytyvät jostain mutta en ole huomannut). Itse käytän gimp:iä tähän, kuvan leveydeksi asetan 800 ja jpg laadun asetan viiteenkymmeneen. Prosessi kestää parikymmentä sekuntia, josta puolet kuluu kuvankäsittelyohjelman käynnistämiseen. Se, että voi ylipäänsä ladata kuvat suoraan foorumille eikä tarvitse säätää ulkopuolisten kuvapalvelujen kanssa on mielestäni vain plussaa.
Foorumilla ei ole tietääkseni mitään ohjetta, kuinka kuvan saa muunnettua sopivaan formaattiin esim. GIMPillä. Käytän myös itse GIMP-kuvankäsittelyohjelmaa, joka on ilmainen ja useimmille käyttöjärjestelmille ladattavissa. GIMPin käytöstä voisi kyllä luoda foorumille pikaoppaan ja lisätä postausten kirjoitusikkunaan linkin kyseiseen oppaaseen. mattih teki aikoinaan vähän samankaltaisen oppaan foorumin BBCoden käytöstä, jos kirjoituksiinsa halusi tehdä taulukkoja. BBCoden käyttöä voisi ehkä opastaa myös enemmän tällä foorumilla, sillä koodimerkkien lisääminen omaan tekstiin kursiivin, paksunnosten tai vaikkapa eri fonttikoon saamiseksi on todennäköisesti aika vierasta sosiaalisen median postaustyökaluihin tottuneille.

Paras ratkaisu toki olisi, jos foorumille saisi lisäosan, joka automaattisesti pienentäisi kuvan pikseli- ja kilotavukoon foorumille sopivaksi. Silloin ei tarvitsisi siirrellä kännykän kameralla otettua kuvaa tietokoneelle muokattavaksi. Luulisi jonkun jo kehittäneen BBCodelle vastaavan lisäosan, sillä BBCode on edelleen varsin yleinen foorumisofta internetin keskustelupalstoilla.
LOK
lakivija[ät]hotmail[piste]com
tv_tyyppi
Lämmittäjä
Viestit: 254
Liittynyt: 27.08.2006 19:49

Foorumin parannusehdotuksia (oli: Re: 3d?)

Viesti Kirjoittaja tv_tyyppi »

Tämä ettei voi reagoida ilman että kirjoittaa 'oikean' viestin - itsellänikin joskus käy niin, että haluan reagoida johonkin, mutta kirjoitettuani viestin mietin että enhän mä tähän tainnut muuta kirjoittaa kuin 'onpa kiva' ja jätän lähettämättä viestin. Ehkä tämä sitten johtuu jostain kansanluonteesta ettei sitä suuta avata jos ei ole mitään todella tärkeää sanottavaa. Itse olisin sillä kannalla, että tällaisia sisällöllisesti ehkä tyhjiä viestejä voisi kai rajoittaa jos niistä syntyy riesa, mutta näin hiljaisella foorumilla kuin tällä ajattelisin, että jokainen viesti lisää todennäköisyyttä, että väki laittaa tänne varsinaista sisältöäkin, koska joku oikeasti seuraa mitä tänne kirjoitetaan.

Voisi ehkä verrata tätä pienoisrautatienäyttelyyn, jossa joku tulee katsomaan rataasi ja sanoo että "kylläpä hyvin onnistunut rata" (mutta ei jää sen kummemmin juttelemaan, joten kiität häntä ja hän jatkaa matkaansa) ja joku toinen pysyttelee metrin päässä radasta (tai ehkä uskaltautuu vähän lähemmäksi) mutta ei vahingossakaan avaa suutaan - saattaa korkeintaan hymyillä tai hymähtää ja jatkaa sitten eteenpäin. Kolmas sitten jää puoleksi tunniksi turisemaan :) Pitkälti sama dynamiikka siis näyttelyssä kuin foorumillakin.
LOK
Lämmittäjä
Viestit: 223
Liittynyt: 19.10.2015 21:42

Re: Foorumin parannusehdotuksia (oli: Re: 3d?)

Viesti Kirjoittaja LOK »

↑ Olet tuossa varmasti ihan oikeassa, että foorumilaisten itselleen asettama korkea julkaisukynnys voi kääntyä jopa itseään vastaan: Jos foorumille sisältöä tuottavat ihmiset eivät saa mitään varmuutta siitä, että heidän kirjoituksia oikeasti luetaan, niin kyllähän se lannistaa kirjoittajan. Jos joku näitä Veturitallin keskusteluja linkittää esim. sosiaalisessa mediassa muiden nähtäville, niin ainakaan itse en saa siitä mitään tietoa.

Jos foorumille ei edellä mainittujen seikkojen vuoksi tuoteta tuoreita postauksia, niin sivustolle saapuva uusi lukija voi kokea sivuston kuolleeksi, jolloin tulokkaan kynnys kirjautua foorumille ja kirjoittaa omia postauksia voi muodostua todella korkeaksi. Vähäisen käytön ja liikenteen johdosta sivuston hakukonenäkyvyys mm. Googlessa sitten putoaa, jonka seurauksena yhä harvempi lukija ylipäänsä päätyy foorumille. Tästä voi sitten seurata kierre, josta ei enää noustakaan... :|

Olen itse saanut silloin tällöin kirjoituksiini julkisia kommentteja, mutta valtaosan palautteesta olen saanut yksityisviestein, s-postilla tai kasvokkain pienoisrautatietapahtumissa. Nämä kommentit ovat olleet itselleni tärkeitä ja esittäisin tässä kohden kiitokset kaikille niille foorumilaisille sekä lukijoille, jotka ovat antaneet palautetta ja kannustaneet jatkamaan sisällön tuottamista Veturitalliin. Periaatteeni on, että jos kirjoituksistani on apua taikka iloa yhdellekin ihmiselle, niin silloin kirjoitus- ja valokuvaustyöni ei ole mennyt hukkaan. Harrastajayhteisöä ja harrastuksemme edistämistä vartenhan näitä kirjoituksia tänne loppupeleissä tuotetaan, ja tämä on varmasti ollut kaikkien aktiivipostaajiemme perimmäinen tarkoitus.

Olisi mukavaa saada palautettua foorumille sitä samanlaista eloa, jota täällä oli silloin 2010-luvun alkupuoliskolla (alkuvuosien trollailu- ja spämmiviestit poisluettuna).
LOK
lakivija[ät]hotmail[piste]com
lokomotiivi
Konduktööri
Viestit: 72
Liittynyt: 19.02.2016 14:47

Re: 3d?

Viesti Kirjoittaja lokomotiivi »

Kuvan koon muuttaminen ei taida olla (enää) kansalaistaito. Kännykällä asia varmaan on vaikeampaa, mutta minulla ei ole asiasta kokemusta. Itse käytän Mac:in tietokonetta, mikä kai on paljon helpompi käyttää kuin esim. Windows-laitteet.
Onhan tavallaan turhaa kuvan koon muuttaminen. Nykypäivän näytöille kuvan koon rajoitukset ovat muutenkin aika vaatimattomia. Jos ymmärrän oikein niin tänne foorumille on mahdollista lisätä enintään 1920 x 1080 pikselin ja 1 Mt kokoinen kuva. Mutta foorumin softa pienentää kuvan max. pitkä sivu 1280 pikseliä. Näin luin ohjeketjusta. Ymmärsiköhän minä oikein.

Esimerkkinä kuvan koon muuttaminen Macillä. Jpeg kuva n. 6000 x 4000 pikselin kuva, n. 20 Mt.

Avaa kuva esikatselu ohjelmassa.
Valitse ylhäältä Työkalut-alasvetovalikko.
Valitse: säädä kokoa
Avautuu ikkuna:
Kirjoita leveys kohtaan esim. 1280 pikseliä, korkeus säätyy automaattisesti, tässä esimerkissä 854 pikseliä.
Ikkunassa näet uusi koko 608 kt (oli 20 Mt), nyt siis kuvan koko on reippaasti alle foorumin max koon 1Mt (joskus on jossain muilla foorumeilla ongelma jos kuvan koko on ollut lähellä rajaa esim. 1Mt ja kuva 985 kt niin ei ole hyväksynyt kuvaa)
Sitten painaa ok.

Macin esikatseluohjelmassa voi valita myös kerralla monta kuvaa (vasemmalla pienet kuvat joista valitsee muokattavat). Sitten ohjelmaa muuttaa kerralla kaikki kuvat.

Esikatseluohjelmassa voi muuttaa tiedoston kokoa tavuina myös seuraavasti. Valitsee alasvetovalikon Arkisto ja sieltä Vie ja sieltä liukusäätimestä kuvan laatu, mutta pikselikoko pitää olla aiemmin muutettu.

Yleensä ohjelmissa on ongelma ettei pysty syöttämään itse sekä pikselikokoa että kilotavukokoa. Adoben Lightroomissa tämä onnistuu. Se on helpoin käytettävä ohjelma näissä kuvankäsittelyissä mielestäni. Photoshop ja Gimp ovatkin sitten kai ohjelmia jos haluaa enemmän muokata kuvia. Niissä kuvan koon muuttaminen toimii muistaakseni vähän samaan tapaan kuin tuo Esikatselu-ohjelman esimerkki. Photoshoppia en ole käyttänyt pitkään aikaan. Näissä ei kai pysty muuttamaan montaa kuvaa yhtäaikaa.

Sitten on esim. ilmainen Nikonin NX Studio ohjelma, jolla pystyy myös muuttamaan usean kuvan koon kerralla. Ehkä hieman saman tyyppinen ohjelma kuin Lightroom. Tässäkään ei pysty syöttämään kuvan kokoa tavuina, joten vaatii hieman miettimistä kun kerralla muuttaa useamman kuvan.
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 964
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: 3d?

Viesti Kirjoittaja PeS »

Aika on ehkä mennyt ohitse. Kaikista puutteista huolimatta sosiaalisen median kanavat vetoavat — foorumeiden ei. Tuotin taannoin suhteellisen runsaasti sisältöä tänne. Merkittävä osa kuvalinkeistäni on kuitenkin rikkoontunut — enkä taatusti ryhdy niitä korjaamaan.

Pienoismallit.net-sivusto on selvästi paras, jos pitäisi arvioida medioista sisällön tuottajan kannalta. https://pienoismallit.net/galleria/malli_10693/ Sekään ei ihmeemmin kiinnosta pienoisrautatieharrastajia. Selvästi eniten porukkaa on naamassa. Tästä on ollut jo aikaisemmin juttua, joten en ryhdy asiaa enää toistamaan tämän enempää.
tv_tyyppi
Lämmittäjä
Viestit: 254
Liittynyt: 27.08.2006 19:49

Re: 3d?

Viesti Kirjoittaja tv_tyyppi »

Heh, ennen muinoin kirjoiteltiin foorumeille ja ladattiin sinne kuvia. Nykyään ollaan sisällöntuottajia :)

Ehkei aika ole mennyt ohitse, pikemmin suomalaiset pienoisrautatieharrastajat pitävät naamakirjaa parempana alustana. Tämä ihan sen perusteella, että hollantilaiset ja saksalaiset foorumit (esim, stummi, beneluxspoor, teknisesti samankaltaisia kuin veturitalli) tuntuvat voivan yhtä hyvin kuin ennenkin.
lokomotiivi
Konduktööri
Viestit: 72
Liittynyt: 19.02.2016 14:47

Re: 3d?

Viesti Kirjoittaja lokomotiivi »

Ei siinä mitään jos sosiaalinen media vetoaa. Omalta kohdalta ei houkuta ainakaan tällä hetkellä käyttää aikaa niihin. Ei sen puolen – todennäköisempää tällä hetkellä on, että poistun myös kaikilta foorumeilta. Jää enemmän aikaa harrastamiselle.

Nykyään eletään niin hetkessä, että pari päivää porukoita kiinnostaa aiheet ja sitten jäävät unholaan. Some on hyvä alusta siihen.

Eikö Pienoismallit.net ole hiljentynyt myös huomattavasti ja muutenkin jäänyt kehityksessä jälkeen. Oikeastaan nykyään todella hiljainen sivusto. Ainoat oikeat pienoismalliharrastajat eli koottavien rakentajat eivät oikein pidä pienoisrautatieharrastajia pienoismalliharrastajina.
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 964
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: 3d?

Viesti Kirjoittaja PeS »

lokomotiivi kirjoitti: 26.03.2024 17:31 Eikö Pienoismallit.net ole hiljentynyt myös huomattavasti ja muutenkin jäänyt kehityksessä jälkeen. Oikeastaan nykyään todella hiljainen sivusto. Ainoat oikeat pienoismalliharrastajat eli koottavien rakentajat eivät oikein pidä pienoisrautatieharrastajia pienoismalliharrastajina.
Pienoismallit.net on aktiivinen sivusto https://pienoismallit.net/ . En tiedä, missä vaiheessa uusi versio sivusto julkaistaan, mutta koodaustyö lienee pitkälti valmis, koska uusi sivusto on ollut jo pidemmän aikaa testikäytössä — ei julkisessa, vaan testiryhmän kokeltavana.

Sivustolla on julkaistu 1:87-mittakaavaisia laajojakin esityksiä rautatieaiheisten kohteiden rakentamisesta, mm. suomalainen veturitalli ja rautatiemuseon dioraama. Kaikki sivustolla esitetty pienoismallirakentaminen ei siis ole koottavien rakentamista, vaan myös puhtaalta pöydältä rakentamista. Koottavien rakentamisesta löytää aika paljon hyödyllistä sovellettavaa, jos itse rakentaa. Jos taas ostaa Märklinin/Rocon tms. veturin kaupasta ja ajaa sillä joulukuusen ympärillä, niin sillä ei tietekään ole mitään tekemistä pienoismallien rakentamisen kanssa :wink:
Avatar
Jaska
Asemapäällikkö
Viestit: 587
Liittynyt: 09.01.2007 10:58

Re: Foorumin kehitysehdotuksia

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Muutin ketjun nimen, kun aihe keskustelussa muuttui.