Yli 30 vuotta siihen menikin — nimittäin kolmipisteripustuksen läpimurtoon suomalaisessa pienoisrautatiekentässä. Jälkiasennettavalla kolmipisteripustuksella vanhat vaunut saavat uuden elämän.
Jos jakkarassa on vain kolme jalkaa, se ei keiku koskaan — olivatpa jakkaran jalat minkä pituiset tahansa. Samaa ideaa noudattaa pienoisrautatiekalustoon rakennettu kolmipisteripustus.
Kolmipisteripustus on ollut käytössä englantilaisessa rakennussarjakalustossa jo 1940-luvun lopulta asti. Tähän ohjasi halu käyttää hyvin matalalaippaisia pyöräkertoja.
Suunnittelin Suomi 100 vuotta –vaunuihin kolmipisteripustukset 1960-luvun englantilaisen mallin mukaisesti, jolloin kaksiakselisessa vaunussa toinen pyöräkerta on ripustettu kiikun varaan. Kun vaunu perustuu messinki- tai uushopeasyövytteisiin, on kiikku helppo toteuttaa. Kolmipisteripustuksen toteuttaminen ei edes vaikeuta mallin rakentamista. Sen sijaan sen tarjoamat edut ovat kiistattomat.
Kirjoitin taannoin vaunuista ja ripustuksesta jutun Pienoismalli-lehteen ja päivittelin sitä, miksi näin yksinkertainen tapa toteuttaa kolmipisteripustus on jäänyt Suomessa vaille huomiota. Yllättäen jutun seurauksena minuun otti yhteyttä eräs pitkän linjan mallirakentaja. Hän kertoi, että Helsingin Pienoisrautatiekerhossa samaan ideaan perustuvaa ripustusta kokeiltiin jo 1960-luvun lopussa — sekin englantilaisen mallin mukaan. Tuon ajan valmistusmenetelmillä ei kuitenkaan kuuleman mukaan voitu toteuttaa osia riittävän tarkasti, joten asia jäi siihen.
Jälkiasennuksesta ratkaisu?
Kaapistani löytyy satakunta valmista vaunua, joissa ei ole kolmipisteripustusta. Kolmipisteripustus kuitenkin parantaisi niiden kulkuominaisuuksia. Siispä suunnittelin jälkiasennettavan kolmipisteripustussarjan, toinen levyrautaohjaimella ja toinen muotorautaohjaimella. Piirrän myöhemmin vielä uudemman ajan UIC-tyyppisiä ripustimia.
Ensimmäisenä lähtevät kiitämään vanhat Rocon ja Pikon G10-alustat. Samalla alustojen ulkonäkökin kohenee. Sekä kiikkuvan että kiikkumattoman ripustimen voi koota erikseen työpöydällä. Ripustimet voi kiinnittää ruuveilla suoraan vaunun olemassa olevaan lattiaan, mikäli korkeus on oikea. Yhtälailla ripustimet voi kiinnittää metalli- tai muovilevystä valmistettuun alustaan, joka kiinnitetään koriin.
Kuvasarja kertoo ideasta tarkemmin. (Melkoinen duuni muuten saada tällainen määrä kuvia tälle sivustolle ja kuvatekstit paikoilleen — ei ole tätä päivää, latojan huom.).

Jälkiasennettavan kolmipisteripustuksen osat näkyvät tässä.

Kiikkuvan ripustimen osat näyttävät tältä.


Homma aloitetaan juottamalla laakerikupit paikoilleen. Kohteeseen levitetään runsaasti juoksutetta ja juote (tina) viedään kolvin kärjellä kohteeseen. Riittää, että kuppia lämmitetään yhdestä kohdasta — juoksute imaisee juotteen nopeasti kupin laipan ja pellin väliin, kun kohde kuumenee riittävästi. Tähän menee muutama sekunti.


Ripustuksesta muodostuu aika vahva ja napakka. Se ei jousta kovin hyvin, kun pyöräkerta asennetaan paikoilleen. Ripustuksen vääntämisen tarvetta ulospäin voidaan vähentää merkittävästi, kun toisen laakerikupin laippaan viilataan kolmioviilan sivulla pystysuuntainen ura. Akselin pää pääsee ohjautumaan pyöräkertaa asennettaessa uraa pitkin kupin pohjalle.


Ripustuksen kaikki taittourat on syövytetty puolittain läpi, joilloin taitokseen ei tarvitse kohdistaa suurta vääntövoimaa. Taitokset voi tehdä jopa sormilla vääntäen. Ensin käännetään pitkät poikittaistuet.

Jarrukenkien pintadetaljointi käännetään 180 astetta kengän päälle. Tässä vaiheessa osia ei tarvitse juottaa yhteen.

Tässä vaiheessa työssä voi edetä kahdella eri tavalla. Ensimmäinen tapa on asentaa jarrukenkäparit ja silmukkaparit paikoilleen ja vasta tämän jälkeen taivutetaan pystyyn pyöräkertojen ripustimet. Tässä tapauksessa käytössä on oltava hyvin pienikärkinen kolvinterä, jotta ripustimen pääsee juottamaan kiinni pystyyn taivutettujen poikittaistukien päihin. Toinen tapa on taivuttaa ensin pyöräkertaripustimet pystyyn, juottaa ne kiinni ja vasta sitten kiinnittää jarrukengät.

Riittää, että jarrukenkäpari juotetaan asennustapistaan kiinni ripustimen "ulkopuolelta".


Jarrukenkäparit ja silmukkaparit ovat nyt paikoillaan ja ripustukset on käännetty 90 asteen kulmaan.


Jarrukenkiin syövytettyjä reikiä on avarrettava kalvaimella, jotta kenkiä yhdistävä 0,4 mm lanka mahtuisi läpi.