Bluetooth-vetureilleni on kertynyt nyt mukavasti ajoiltoja paikallisella DCC-kerhoradalla sekä kotini testiradalla. Ajattelin tähän kohtaan kirjoittaa vertailun eri Bluetooth-järjestelmillä toimivista vetureistani. Vertailen tässä kirjoituksessa ketjun aloitusviestissä esiteltyä
Bachmann E-Z App -ohjainsovellusta
Monocacy Trains App -ohjainohjelmistoon. Kirjoituksen lopussa olisi vielä tiivistetysti yleistä pohdintaa Bluetooth-ohjauksen eduista.
Keskeiset erot: valojen ohjaus, hidasajon helppous & äänet
Bachmannin E-Z App on teknisesti viimeistellympi kuin
Monocacy Trains App.
E-Z Appista löytyy erillinen valopainike, josta FT-A-veturini keulavalon saa syttymään ja sammumaan itsenäisesti.
Monocacy Trains Appissa ei sitä vastoin ole erillistä valojen ohjauspainiketta: kun veturi pysähtyy, sammuvat myös veturin valot. Tämä puute on kuitenkin helposti kierrettävissä: Jos veturin kaasuvivun jättää pysäytettäessä arvoon 1, veturi pysähtyy, mutta ajosuunnan valot jäävät päälle. Sama kikka toimii myös päinvastaiseen suuntaan ajettaessa.
Ajovalojen erillisohjauksen lisäksi vetureiden ohjaaminen on
Bachmann E-Z Appissä kilpailijaansa tarkempaa:
E-Z Appissä sormea voi pitää koko ajan kaasuvivulla, ja veturi vastaa pieniinkin kaasuvivun asennon muutoksiin välittömästi. Tämä on erittäin mukava ominaisuus erityisesti vaihtotyötä tehtäessä, kun veturin nopeutta voi säätää hitaasti kaasuvipua liu'uttamalla.
Monocacy Trains Appissä tieto kaasuvivun asennosta välittyy veturiin vasta, kun kuljettaja nostaa sormensa pois vivulta. Nopeuden säätö on
Monocacy Trains Appissa siis pykäläistä, mutta inertia-asetuksia säätämällä pykäläisyys saadaan häivytettyä.
Monocacy Trains Appin käskyttämä
GP35 on tästä johtuen huomattavasti haastavampi vaihtotyöveturi kuin
E-Z Appin ohjastama FT-A, vaikka tosielämässä tilanne oli toinen!
Bachmannin E-Z App on suunniteltu toimimaan siten, että älypuhelimella voi ajon aikana käyttää myös muita älypuhelinsovelluksia. Ajamisen yhteydessä älypuhelimella voi siis esim. ottaa valokuvia tai käyttää sekuntikelloa. Veturi jatkaa tällöin liikettä radalla viimeisimpien käskyjen mukaisesti. Veturiäänet toistuvat puhelimesta myös silloin, kun
E-Z App on taustalla.
Monocacy Trains App on kilpailijastaan poiketen suunniteltu pysäyttämään veturi, jos kuljettaja jättää ohjainsovellutuksen taustalle 30 sekuntia pidemmäksi ajaksi. Ohjelmistoon on siis suunniteltu eräänlainen kuolleen miehen kytkin, jolla estetään kaluston liikenne ilman aktiivista valvontaa. 30 sekunnin aikaikkuna on kuitenkin riittävän pitkä, jotta ohjaimena toimivalla puhelimella voi junaa pysäyttämättä ottaa esim. valokuvia. Ohjainohjelmisto menee mykäksi, jos puhelimella käyttää jotain muuta sovellutusta. Äänet saa takaisin kuuluviin kaasuvipua koskettamalla.
Monocacy Trainsin dieselveturiäänet eivät kuulosta hyviltä ainakaan omassa älypuhelimessani: ajan tästä syystä GP35:llä useimmiten ilman ääniä. Myös merkinantolaitteiden painikkeet toimivat
Monocacy Trains Appissa tahmeammin kuin
Bachmannin E-Z Appissa. Äänimaailman lisäksi myös visuaalinen ilme on tyylikkäämpi
E-Z Appissa.
Monocacy Trains Appissa ohjattavan veturin nimen yhteyteen voi tosin liittää kuvan veturista, jolloin veturin tunnistaminen on helpompaa.
Reaktiot Bluetooth-yhteyden katkeamiseen
Kumpikin ohjainohjelmisto on toiminut erittäin luotettavasti käytössäni: Veturit eivät ole yhtä aiemmin mainittua testiä lukuunottamatta karanneet ohjauksestani. Bluetooth-ohjaus ei selvästikään lisää raideliikenneonnettomuuksien riskiä perinteisempiin pienoisrautatien ohjausmenetelmiin verrattuna.
Itseäni kiinnosti kuitenkin tietää, kuinka veturit käyttäytyvät karatessaan ohjauksesta. Karkaamisen aikaansaamiseksi laitoin Bluetooth-veturit liikkumaan yksinään raidesoikiolle, jonka jälkeen katkaisin yllättäen puhelimeni Bluetooth-yhteyden. Tämä vastannee aika hyvin esim. tilannetta, jossa Bluetooth-veturi joutuisi liian kauas ohjaavasta älypuhelimesta (etäisyys yli 30 m).
Bachmannin E-Z App -veturini sammutti Bluetooth-yhteyden katkeamisen yhteydessä valonsa, mutta jatkoi matkaansa viimeisimmällä asetetulla nopeudella. Veturissa ei tuntunut olevan minkäänlaista kuolleen miehen kytkintä Bluetooth-yhteyden katkeamisen varalle. Pelkkä Bluetooth-yhteyden palauttaminen ei tuonut veturia uudelleen komentooni – edes hätäpysäytyspainike ei saanut veturia pysähtymään. Jotta veturin sai takaisin hallintaan, piti sovelluksen päävalikosta luoda uusi yhteys veturiin. Tämän jälkeen veturin valopainiketta piti painaa useita kertoja peräkkäin, jotta veturi alkoi taas vastaanottaa komentoja. Vasta tämän jälkeen kaasuvivun pudottaminen nollaan sai veturin pysähtymään. (Valopainikkeen klikkailu on
E-Z Appissa tarpeen myös tilanteissa, joissa veturi pysähtyy kiskoille virtakatkon johdosta: veturi ilmeisesti todentaa uuden
E-Z App -yhteyden valopainikkeesta.

)
Monocacy Trains App -ohjattu GP35 jatkoi Bluetooth-yhteyden katkaisun jälkeen matkaansa viimeisimmällä asetetulla nopeudella. Bluetooth-yhteyden palauttaminen ei tässäkään tapauksessa tuonut veturia takaisin hallintaani.
Monocacy Trains Appin kuolleen miehen kahva kuitenkin pysäytti veturin itsestään 30 sekunnin kuluttua ohjauksen menettämisestä.
Monocacy Trains App oli sen verran hidas luomaan uutta yhteyttä veturiin, etten kyennyt testaamaan muita vaihtoehtoja veturin pysäyttämiseksi: veturi pysähtyi lopulta aina itsestään 30 sekunnin kuluttua vikatilanteen ilmaantumisesta.
Loppuyhteenveto
Bachmann E-Z App on ominaisuuksiltaan
Monocacy Trains Appia hiotumpi ja viimeistellympi:
E-Z App päihittää kilpailijansa äänien laadussa, veturin valojen ohjaamisessa sekä hidasajo-ominaisuuksissa.
Monocacy Trains Appin kuolleen miehen kahva on mukava lisä ongelmatapauksissa, mutta liikennöinnin aikana se rajoittaa muiden älypuhelinsovellusten käyttöä. 30 sekunnin viiveellä ehtii tosin useimmilla kotiradoilla jo ajamaan esim. päätepuskimeen tai toisen junan perään...
Monocacy Trains kilpailee
Bachmann/Blue Rail Trainsin allianssia vastaan ensisijaisesti matalammalla hinnalla sekä paremmalla Bluetooth-piirilevyjensä saatavuudella. Pienillä ohjelmistopäivityksillä
Monocacy Trains kirisi laatueron nopeasti umpeen. On toki hyvä muistaa, ettei
Bachmann myy Bluetooth-ohjainpiirilevyjä irtotavarana: piirilevyjen irtomyynti tapahtuu
BlueRail Trainsin kautta.
Blue Rail Trains tarjoaa myös omaa ohjainsovellutusta, joka poikennee jonkin verran
Bachmannin valmismalleille suunnitellusta
E-Z Appista.
Yleisesti ottaen olen ollut tyytyväinen kumpaankin Bluetooth-veturiini. Älypuhelimien sovelluskaupoista ilmaiseksi ladattavat ohjainohjelmistot ovat erittäin helppokäyttöisiä, eikä junilla ajamiseen tarvita Bluetooth-veturin sekä jännitteellisen raidesoikion lisäksi muita hankintoja. Rataa ei myöskään tarvitse analogiohjauksen tavoin pilkkoa toisistaan eristettyihin virtapiireihin, jotta useamman junan itsenäinen ajaminen olisi mahdollista. Raiteisiin voi näin kehitellä vapaammin raidevirtapiirejä esim. tasoristeyksen tai suojastusopastimien automaattista toimintaa varten. Bluetooth-veturit ovat myös suhteellisen helposti muunnettavissa akkukäyttöisiksi, jolloin riippuvuus kiskoista saatavasta sähköstä poistuu. Bluetooth-kalusto kulkee lisäksi DCC- ja analogiradoilla, minkä ansiosta järjestelmää voi käyttää rinnan vanhemman teknologian kanssa. Ominaisuuksien kirjossa Bluetooth-ohjaus ei toistaiseksi yllä samalle tasolle kuin parhaimmat komento-ohjausjärjestelmät, mutta erot supistunevat tulevien vuosien aikana.
- LOK
P.S. Kyllä tuo
mattih:n ylempänä mainitsema WiFi-ohjauskin meikäläiselle sopisi, kunhan ei tarvitsisi itse kehittää ohjausohjelmistoa älypuhelimelle. Kun veturin ohjaus tapahtuu älypuhelimesta, voi veturilla helposti vierailla esim. muiden harrastajien kotiradoilla. Toistaiseksi valintani on siis Plug & Play -tyyppinen Bluetooth.
