Itselläni on ollut rocon Lokmouse II ja multumouse-ohjaimia jo vuosituhannen vaihteesta lähtien, ja ne ovat toimineet ihan mukavasti. Niillä hoituu perusjutut varsin hyvin, varsinkin sen aikaislla dekoodereilla, funktioita oli käytössä 21 kpl (oli silloin paljon), ja olivat vetureiden ajamiseen ihan hyviä. Puutteita mitä niissä silloin ja nykyisin koen:
- Junan suuntaa ei voinut vaihtaa liikuttamatta veturia. Esim asemalle tullessa ei voi vaihtaa valoja toiseen ajosuuntaan liikauttamatta veturia.
- Ajolaitteessa on mekaaninen "lukitus" 0-asennolle, eli kun ajolaitteen nuppia kääntää, tuntee 0-asennon molemmin puolin hienoisen voiman, jonka tarkoitus on pitää nuppia keskiasennossa. Yhdessä Multimousessa keskiasento ei tuntunut olevan ihan keskellä, eli toiseen suuntaan mennessä veturi pysähtyi jo ennen keskiasentoon kääntämistä, ja toisella puolella pykälän ylitettyä tuntui veturi hyppäävän suoraan nopeusportaalle 2, eli ei nopeusporras 1 tuntui olevan keskiasennossa pitävän lukituksen puolivälissä. Tämä ei juuri haitannut ajamista, mutta tuntui oudolta kääntäessä.
- Funktioiden painonapit ovat tilaa vaihtavat, niistä ei siis saa "momentary" kytkimiä. Eli yksi painallus: valot päälle, toinen painallus; valot pois. Selkeää. Mutta uusissa äänidekoodereissa on esim torville nykyisin momentary-asetuksia, ja tällä logiikalla torvi alkaa soimaan kun painat ekan kerran, ja soitto loppuu kun painat toisen kerran. Momentary-asetus olisi paljon parempi, eli se että torvi alkaa soida kun painat näppäintä alas, ja kun päästät napin ylös, loppuisi äänimerkki siitä. Tämän koen hienoiseksi puutteeksi.
Kuten ehkä tiedätkin, Rocolla on erikseen pieni z21 ja iso Z21.
z21 = pikku-z, valkoinen purkki, perusversio. Tämäkin riittää perusajoon jo pitkälle, ja kaikki vanhat LokMouse ja Multimouse-ohjaimet saa tähän kiinni. Tästä laitteeta puuttuu esim tuki Loconet-ajolaiteväylälle ja Railcom-feedback-moduuleille, ja tähän purkkiin ei saa erillistä ohjelmointiraidetta. Näin esimerkiksi vetureille ei saa ohjelmoitua osoitteita erillisellä ohjelmointiraiteella samaan aikaan kun radalla ajetaan muilla vetureilla.
Z21 = iso-Z, musta purkki, täysversio. Tässä liitännät XpressNet-väylän (eli Lenz/Roco LokMouse/Multimouse), Loconet, Railcom. Lisäksi DCC-snifferiportti, jota pitkin tähän purkkiin langallisesti ja langattomasti kytkettyjen ajolaitteiden lisäksi voi ohjata rataan DCC-komentoja täysin ulkopuolisesta DCC-lähteestä. Lisäksi tässä on mahdollisuus riittää erillinen ohjauslaite, ja kaikki ohjelmointioperaatiot (esim veturin osoitteen ohjelmointi) voidaan tehdä erillisellä erotetulla rataosuudella samaan aikaan kun muulla radalla ajetaan.
Kuten mainittu, kaikki Rocon aiemmat LokMouse ja Multimouse-laitteet saa Z-purkkeihin kiinni, joten Z21-systeemiä voi laajentaa muiden väylien ohjaimilla. Esimerkiksi Alppirautateillä ajetaan Z21-systeemillä, jossa on kiinni n. 5-10 multimouse-ohjainta kaikkien Android- ja iOS älylaitteiden lisäksi. Heillä on ajossa yleensä Iso Z21, mutta he eivät käytä tuossa mitään ominaisuutta, johon valkoinen edullisempi pikku-z21 ei riittäisi ihan yhtä hyvin.
Itse hankin ensin valkoisen pikku-z21, ja tykästyin siihen niin paljon, että jo pian sen hankinnan jälkeen jouduin hankkimaan myös Z21-täysversion. Olen kyseiseen laitteeseen erittäin tyytyväinen, ja voin lämpimästi suositella sitä muillekin! Vaikka MultiMouse-ohjaimia löytyy myös useita, olen tykästynyt täysin Android-laitteilla langattomasti ajamiseen, ja olenkin noita erilaisia vanhoja ja uusia Android-laitteita hankkinut Z21-käyttöön jo pienen läjän verran

-MattiH.
Ps. voit ehkä kysyä toisenkin mielipiteen, koska jotkut, mm täälläkin paljon kirjoittava nimim. PeS, syyttää mua syvästi Roco-uskovaiseksi
