Opastimet ja niiden käyttö pienoisrautatiessä (Saksa, miksei muutkin)

Yleinen keskustelu rautateistä ja pienoisrautateistä.

Valvojat: jhr, Hermanni

Tony
Lämmittäjä
Viestit: 170
Liittynyt: 21.03.2007 14:41

Opastimet ja niiden käyttö pienoisrautatiessä (Saksa, miksei muutkin)

Viesti Kirjoittaja Tony »

Olen yrittänyt löytää tietoa muutamasta pikku detaljista liittyen opastamien käyttöön pienoisrautatiessä. Löytyisikö täältä tietoa tällaisiin asioihin semaforiopastimien suhteen:

1) Milloin käytetään yhteenliitettyä Hp2 opastinta (opasteet "SEIS" ja "AJA HITAASTI")? Onko kyseessä tilanne, josta on aina mentävä poikkeavan vaihteen yli, eikä Hp1 "AJA" opastetta voi milloinkaan antaa?

2) Wartesignal Ra 11: Miten tämän käyttö eroaa Sh0/Sh1 opasteesta ja milloin tätä käytetään? Jos mitään olen ymmärtänyt, antaa W käskyn veturille pysähtyä opasteen eteen. Ja lampuilla (diogonaalivalkoinen) annetaan Sh1 (vaihtotyö sallittu) opaste? Mutta eikö tämän voi antaa tavallisella vaihtotyöopastimella myös. Näitä Wartesignaleja näyttää olevan usein veturivarikoiden ja kuormausraiteiden yhteydessä.

3) Vanhoissa valokuvissa näkyy ilmeisesti kampiasetinlaitteen vaijereita ja niiden kiristimiä ratapihoilla. Löytyykö näistä mitään lisätietoa, että osaisi noita jäljitellä myös omassa radassa? Vaikutelma on itselleni tärkeämpi kuin täysi autenttisuus, joten ei ole ihan niin tarkkaa puuhaa tämän osalta.

4) Yleensäkin englannin tai peräti suomenkielinen tieto nimenomaan Länsi-Saksan opastimien toiminnasta kiinnostaisi. Saksan lukeminen on niin työlästä, että google-translatorinkin avulla suuri osa tiedosta menee ohi...

Sitten elektroniikkaan. Haluan ohjata opastimia digitaalisesti. Käytössä tällä hetkellä MM-protokollan ohjain, jonka päivittänen ennen opastimien tuloa myös DCC:tä ynmärtäväksi.

5) Märklinin uudet semaforiopastimet ja Viessmannin (ovatko peräti samoja) näyttävät hienoilta ja ovat valmiiksi kasattuja. En kuitenkaan tarvitse mitään block-toiminnallisuuksia rataan, joten onkohan nuo vähän ylihinnoiteltuja tarpeeseeni nähden?

6) Onko olemassa jokin opastinsarja, joko kasattava tai mielellään valmiiksi kasattu, jossa elektroniikka ohjaa vain näytettävän opasteen ja jossa hinta/laatu kohtaa paremmin kuin yllämainituissa?
Viimeksi muokannut Tony, 14.04.2021 12:21. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kolmatta kiskoa pitkin perille saakka!