Metsänreuna

Keskustelua radan rakentamisesta, maisemoinnista, ratapihakaavioista, ym.

Valvojat: jhr, Hermanni

tommi
Ratavartija
Viestit: 11
Liittynyt: 05.07.2020 08:42

Metsänreuna

Viesti Kirjoittaja tommi »

Mietiskelin tässä kun omaa projektia suunnittelen ja joitain puitakin on tullut väänettyä että usein jätetään siellä metsän reunalla olevien puiden oksat kovin korkealle? Pellon reunassa olevien puiden oksat useimmiten ovat ihan maata vasten, varsinin kun tehoviljelyä suoritetaan. Eikä sinne paljon aluspensaistoa ole muodostunut. Hyvän näköisiä maisemointeja tälläkin sivustolla on mutta pistänyt miettimään🤔
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 952
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Metsänreuna

Viesti Kirjoittaja PeS »

Tässä asetelmassa mäntyjen takana on pelto ja sen takana taustamaisema, jossa on metsää.

Kuva
tv_tyyppi
Lämmittäjä
Viestit: 223
Liittynyt: 27.08.2006 19:49

Re: Metsänreuna

Viesti Kirjoittaja tv_tyyppi »

Varmasti paras ratkaisu katsoa millaista maisemaa on mallaamassa ja valokuvien perusteella tavoitella samanlaista jälkeä oman radan maisemoinnissa. Kaikenlaista näkyy oikeassa maailmassa, riippuen ympäristöstä. Se kuinka realistista jälkeä kukin tavoittelee omalla radallaan on sitten taas kunkin oma päätös. Jotkut miettivät näitä asioita loppuun asti eikä sittenkään ole vielä aivan tyytyväisiä lopputulokseen, toisille riittää rykelmä identtisiä valmispuita, useimmilla jotain näiden väliltä.
Truman
Ratavartija
Viestit: 47
Liittynyt: 18.08.2011 11:20

Re: Metsänreuna

Viesti Kirjoittaja Truman »

Itselläni tekeillä kaksi ensimmäistä moduulia, joista toinen on jo melko pitkällä, joten samanlaisia asioita ollut mielessä. Tarkoitus on aluksi maalata ohuelle levylle yksinkertainen tausta jossa on lähinnä alempana vihreää metsää ja ylempänä sininen taivas. Näissä tietysti jonkinverran yksityiskohtia ja sävyjä, mutta tarkoitus kuitenkin tehdä alustava tausta. Myöhemmin sitten radan lopullisesssa sijoituspaikassa olen suunnitellut käyttäväni valokuvia taustan teossa. Juutuubissahan löytyy esimerkiksi hakusanalla backdrop paljon ohjeita näiden tekoon vaikkapa tietokoneavusteisesti valokuvia muokaten.

Minusta on tärkeää, että taustalevy ei olisi ainakaan kovinkaan paljon suoraan näkyvissä vaan että taustan edessä on jonkin verran puita yms., kuten tuossa PeS:in valokuvassa näkyy. Tällöin syvyysvaikutelma on todennäköisesti parempi.

Ainoa mahdollinen haitta joka tässä voi tulla on valaistus. Paljon näkee ratoja, joissa taustan edessä olevat puut heittävät tummat varjot taustamaisemaan mikä ei ole kovin hyvän näköistä. Siksi pitäisi miettiä myös ylhäältä tulevaa valaistusta sellaiseksi, että jyrkkiä varjoja ei tulisi.

Puista ja pensaista sen verran, että jos katsoo suomalaista maisemaa, niin erilaisia ja erikokoisia pensaita on paljon, puiden lisäksi. Yleensä radoissa puita on siellä täällä ja pensaita vähän. Olisi varmaan parempi koota puut tiiviisti yhteen ja jättää toisaalta avoimia alueita pelloiksi ja niityiksi jolloin vaikutelma olisi realistisempi. Radan ajoittuminen vaikuttaa tässä: 1970-luvulle asti asutuksen lähellä puustoa oli usein vähemmän koska puun tarve oli suurempi ja pensaikkojakin pidettiin kurissa radan lähettyvillä palovaarasta johtuen.

Itse olen juuri ihan hyvällä menestyksellä kokeillut pensaiden mallaamista yksinkertaisesti sisallangasta. Katkaistaan pätkä lankaa ja liimataan toisen pään säikeet yhteen. Kun liima on kuivunut, avataan toisen pään säikeitä pensasmaiseen muotoon. Sitten näitä pensasaihioita kastetaan liimapäästä kiinni pitäen akryylimaalin (harmaan, ruskean ja vihreän sävyjä) ja veden sekoitukseen. Kun maali on kuivunut, otetaan jotakin sopivaa valmista Nochin tms. lehvästöharsoa (tai miksi sitä nyt kutsutaankin) pieni pala, joka liimataan 'oksiston' päälle. Lopuksi suihkutetaan sprayliimaa ja ripotellaan lehvästömateriaalia. Tulos on ihan mukiin menevä varsinkin kun näitä sijoitellaan useita vierekkäin ryhmäksi.
Vastaa Viestiin