Pienoisrautatien korjaus/huolto

Yleinen keskustelu rautateistä ja pienoisrautateistä.

Valvojat: jhr, Hermanni

MarLind77
Matkustaja
Viestit: 1
Liittynyt: 23.01.2021 16:58

Pienoisrautatien korjaus/huolto

Viesti Kirjoittaja MarLind77 »

Hei arvoisat pienoisrautatieharrastajat!😊
Tiedustelen appiukkoni puolesta pienoisrautien korjauksesta.
Hän omistaa 60luvulta olevan pienoisrautatien, joka ei ole ihan tunnetuimpia merkkejä, jokin "itäsaksalainen" halvempi merkki.
Kyseessä aloitus setti johon kuuluu veturi, pari vaunua + pieni rata.
Tämä setti oli ollut käyttämättä vuosikymmeniä, kunnes muutama vuosi sitten kokosimme sen ja testiajoimme sitä, silloin toimi kohtuudella vain, välillä juna pysähteli (jokin kosketushäiriö?). Nyt uudemman kerran koottuna juna ei enään lähtenyt lainkaan liikkeelle.
Osaisitteko neuvoa Jyväskylän suunnalta jotain tahoa joka osaisi korjata/ perushuoltaa näitä laitteita. Yksittyinen tai yrittäjä.
Niin minä kuin appiukkokin olemme aivan aloittelijoita, vailla sähköhommien osaamista.
Lapsena vain ajeltu näillä sähköjunilla, eikä olla syvennetty harrastukseen sen enempää. Olisi hienoa jos appiukko pääsisi vielä käyttämään lapsena saamaansa sähköjunaa👍
kari-g
Lämmittäjä
Viestit: 212
Liittynyt: 21.05.2007 22:38

Re: Pienoisrautatien korjaus/huolto

Viesti Kirjoittaja kari-g »

Oliskos mahdollista nähdä valokuvia veturista, radasta, muuntajasta jne.
Jos laittaisit vain lyhyen radanpätkän pöydälle. Muuntajasta sitten johdot kiskoon. Huomaa, että muuntajassa on yleensä merkintä siitä mistä liittimista tulee veturin tarvitsemaa tasavirtaa. Merkintä on "=" - merkin näköinen, siis kaksi viivaa. Valoihin, vaihteiden ohjaukseen jne käytetään vaihtovirtaa, joka muuntajassa on yleensä merkitty kahdella aaltoviivalla.
Sähkön tulemisen kiskoon voi testata autotarvike tms liikkeistä löytyvällä 12-24 V lamppumeisselillä. Jos meisseln sisällä oleva lamppu syttyy, niin sähköäkin tulee. Muuntajan nupistä kääntämällä pitäisi lampun kirkastua ja himmetä. Jos lamppu palaa jatkuvasti kirkkaana, niin sähkö tulee muuntajan n. 16 V:n vaihtovirtapuolelta eli väärältä puolelta. Kun lamppu himmenee ja myös kirkastuu kiskosta mitattuna, sähkön syöttöpuoli voisi olla ok. Seuraavaksi veturi kiskoille ja kokeilemaan liikkuuko veturi ollenkaan. Jos ei, niin veturi kaipaa puhdistusta ja hyvin ohutta voitelua.
Kerro miten testi sujui.
//kari (Hollolasta)
Vastaa Viestiin