Pienoismallien suunnittelun lähtökohdat voivat olla todellakin moninaiset. Tästä löytyy hyviä esimerkkejä myös maailmalta. Englantilaiset turvottivat aikanaan mallinsa 1:87 H0-skaalasta 1:76,2 00-skaalan, koska markkinoilla ei ollut riittävän pieniä moottoreita, jotka olisivat mahtuneet H0-skaalan vetureiden sisälle — raideleveys jätettiin silti 1:87-skaalaan (=16,5 mm). Tästä tulikin Brittein saarilla 00-skaalan teollisuusstandardi.
Keski-Euroopassa Rocot, Fleisut ynnä muut valmistajat mitoittivat aikoinaan pitkät telivaununsa 1:100-skaalaan. Samalla ikkunoiden määrää vähennettiin ja telejä lyhennettiin. Amerikkalaisen Lindbergin muovirakennussarjojen mittakaavat taas määräytyivät yhtiön käyttämien pakkauslaatikoiden mukaan jne.
Jos nyt sitten joidenkin Suomi-rakennussarjojen leveysmitta onkin mittakaavassa 1:93, niin se mahtuu hyvin omituisten otusten kerhoon. Ehkä ratkaisun seurauksena, jonkun harrastajan ei tarvitse siirtää ajojohdintolppiaan kauemmaksi radasta. Samalla hän saa mielekästä tekemistä, kun pääsee kaventamaan jo hankkimansa kaluston uuteen tavoitemittaan
