HO vaunuja

Yleinen keskustelu rautateistä ja pienoisrautateistä.

Valvojat: jhr, Hermanni

jhr
Asemapäällikkö
Viestit: 392
Liittynyt: 07.02.2006 18:34

HO vaunuja

Viesti Kirjoittaja jhr »

Noin, nyt on Hbi, Hbin,Hbikk ja Ka, Kas, Kasu ja Kasl vaunujen muotit jyrsinnässä ja tulee olemaan max 36mm leveät :D
Puristetaan kun tulee sopiva rakonen tuotannossa
Psi
Lämmittäjä
Viestit: 305
Liittynyt: 24.02.2007 12:32

Re: HO vaunuja

Viesti Kirjoittaja Psi »

jhr kirjoitti: 27.07.2020 09:13 Noin, nyt on Hbi, Hbin,Hbikk ja Ka, Kas, Kasu ja Kasl vaunujen muotit jyrsinnässä ja tulee olemaan max 36mm leveät :D
Puristetaan kun tulee sopiva rakonen tuotannossa
  • Mittakaavan mukainen leveys esim Hbi-, Hbikk- ja Hbin- vaunulle on n. 38,6 mm
  • NEM sallii tehdä vaunuista jopa 40 mm levyisiä.
Eikö olisi parempi että me kaikki tietäisimme ja ymmärtäisimme, miksi sun H0-vaunujen tulee olla enintään 36 mm levyisiä. Olet heittänyt tuon mitan esille ilman mitään perusteluja tai edes vihjettä siitä, miksi enintään 36 mm on oikea leveys.

pekka
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 910
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: HO vaunuja

Viesti Kirjoittaja PeS »

Ehkä työkalun mitoitus on mennyt pieleen ja nyt mittavirheelle yritetään keksiä jotain hyvää selitystä :roll: — tai sitten joku on asentanut ajojohdinpylväät liian lähelle rataa, jolloin korjaustoimeksi on valittu kaluston kaventaminen :shock:
jhr
Asemapäällikkö
Viestit: 392
Liittynyt: 07.02.2006 18:34

Re: HO vaunuja

Viesti Kirjoittaja jhr »

Yleensä minä en käy näitä jorinoita katselemassa mutta yks kaveri soitti, niin teen poikkeuksen.

Joidenkin harrastajien pyynnöstä YLI 36mm vaunun leveys tulee olemaan 36m ja kuten jo sanoin, ei kenenkään ole pakko niitä ostaa, mikäli 2 milliä aiheuttaa hengenahdistusta tai muuta heikotusta. Tosin pieni kiukku aiheuttaa "millittömien harrastajien" keskuudessa lähinnä kieroutunutta hyvinolon tunnetta.
Niin ja muotti ei ole väärin, koska muottia ei ole vielä edes jyrsitty :)

Ja suomivaunut tulee aivan muiden tuotteiden sivutuotteena (kuten tähänkin asti) eli se ei muodosta firmani tuloista minkään sortin prosenttia, toisin sanoen, voin tehdä x määrää vain itselleni ja parille tutulle ja loput murskataan uudelleen käyttöön.

Että semmosta :D
Psi
Lämmittäjä
Viestit: 305
Liittynyt: 24.02.2007 12:32

Re: HO vaunuja

Viesti Kirjoittaja Psi »

Mä en enää ymmärrä:

Viestiketjussa "HO vaunun leveys" kysyit: "--Mikä on maksimi HO vaunun leveydeksi. Esim Hbikk on kaikkine ulokkeineen 3360 eli 38.6mm, joka lienee liian leveä HO mittaan--".

Sulle sanottiin että mittakaavan mitta on ok, ja perusteina esitettiin sekä NMRA-, NEM- ja FREMO-FIN-standardeja. Vielä todettiin että on jopa tapana tehdä höyryvetureista vielä mittakaavaakin leveämpiä, jotta ne saa toimimaan.

Vastauksena meille tietoa kaivaneille sanot "Yleensä minä en käy näitä jorinoita katselemassa mutta yks kaveri soitti, niin teen poikkeuksen."

Olipa elähdyttävä yhteenveto käydystä keskustelusta. Kiitos.

pekka
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 910
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: HO vaunuja

Viesti Kirjoittaja PeS »

Pienoismallien suunnittelun lähtökohdat voivat olla todellakin moninaiset. Tästä löytyy hyviä esimerkkejä myös maailmalta. Englantilaiset turvottivat aikanaan mallinsa 1:87 H0-skaalasta 1:76,2 00-skaalan, koska markkinoilla ei ollut riittävän pieniä moottoreita, jotka olisivat mahtuneet H0-skaalan vetureiden sisälle — raideleveys jätettiin silti 1:87-skaalaan (=16,5 mm). Tästä tulikin Brittein saarilla 00-skaalan teollisuusstandardi.

Keski-Euroopassa Rocot, Fleisut ynnä muut valmistajat mitoittivat aikoinaan pitkät telivaununsa 1:100-skaalaan. Samalla ikkunoiden määrää vähennettiin ja telejä lyhennettiin. Amerikkalaisen Lindbergin muovirakennussarjojen mittakaavat taas määräytyivät yhtiön käyttämien pakkauslaatikoiden mukaan jne.

Jos nyt sitten joidenkin Suomi-rakennussarjojen leveysmitta onkin mittakaavassa 1:93, niin se mahtuu hyvin omituisten otusten kerhoon. Ehkä ratkaisun seurauksena, jonkun harrastajan ei tarvitse siirtää ajojohdintolppiaan kauemmaksi radasta. Samalla hän saa mielekästä tekemistä, kun pääsee kaventamaan jo hankkimansa kaluston uuteen tavoitemittaan :lol:
Vastaa Viestiin