Arkisto/kirjasto

Yleistietoa eri järjestelmistä ja niiden yhteensopivuudesta. Kuinka aloittaa harrastus, mistä hankkia kalusto ja materiaalit ym.

Valvoja: Hermanni

markku55
Lämmittäjä
Viestit: 315
Liittynyt: 24.02.2007 09:36

Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja markku55 »

Jollain sivustolla (taisi olla N-clubi) olen esittänyt toiveen arkistosta/kirjastosta joissa olisi omien otsikoiden alla eri aiheista tietoa.
Tarkoitan että olisi vaikkapa seuraavia osioita kuten: Sähköiset/manuaaliset laitteet: Vaihdeohjaimet, Opastimet jne, Maaston tekeminen: Lehjtipuut, havupuut, heinä/nurmi, jne, Liimaus: Eri muovien liimaus, metallin liimaus, jne, jne.
Arkisto/kirjasto syntyisi pikkuhiljaa pääotsioiden ja alaotsikoiden syntyessä silloin kun niistä jossain keskusteluosiossa käsitellään ja tietoa syntyy.
En myöskään tarkoita, että muista keskusteluista erotettaisiin jokin neuvo tai tieto tähän yhteiseen aakkoshakemistoon, vaan siitä otettaisiin kopio vain siitä osuudesta joka on "faktaa" tai muuten pätevä neuvo jälkipolville neuvoksi.
Teoriassa ainakin joillakin sivustoilla voi hakusanoilla löytää tietoa, mutta palaute on usein melko runsas ja luettavaa itse neuvon tai tiedon löytämiseksi joko hurjasti tai sitten ei lainkaan.
Ajatus olisi saada aikaiseksi paikka johon kerätään teknistä ja muuta tietoa harrastajille ja josta tiedon kohtuu helposti löytäisi. Otan esimerkiksi vaikkapa ealabin mainitsema "Hyvä liima on mm. Loctite 406.", tähän tulisi lisätä, että jäätelöpurkkimuovin liimaamiseen ja jos purkista löytyy tieto muovin laadusta (vaikkapa PP), niin sekin olisi hyvä mainita.

Onko muitten mielestä tarpeen, vai peräti liian raskas juttu edes aloitettavaksi? :?
ealab
Veturinkuljettaja
Viestit: 1185
Liittynyt: 21.09.2007 09:49

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja ealab »

Ajatus on hyvä. Varsinkin, kun "konsteilla" ei taida olla korvamerkkiä skaalan suhteen.
EMD F7
Lämmittäjä
Viestit: 271
Liittynyt: 22.01.2008 15:18

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja EMD F7 »

Loistava ehdotus, kannattaa kehittää.
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 951
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja PeS »

Viime syksynä ilmestyi Timo Nyyssösen "Pienoismallirakentajan käsikirja" (ISBN 978-468-134-6), joka sisältää käytännössä lähes kaiken sen yleistiedon, mitä pienoismallien rakentamisessa tarvitaan. Suurelta osalta tekniikat ja materiaalit eivät ole mittakaava- tai aihesidonnaisia. Toinen erinomainen esitys on jo hieman vanhempi Pertti Paasin ja Rainer Wiceenin "Rakentaisitko pienoismallin" -kirja (ISBN 951-30-6784-X). Mikko Alameren ja Ilkka Hovin "Rautatiet ja pienoisrautatiet" taas alkaa olla jo pienoisrautatietietouden osalta vanhahtava. Pienoismalli-lehdessä on käsitelty maalien, liimojen ja ruiskumaalauksen tekniikoita useamman kokeneen harrastajan voimin. Vuonna 1998 alkaneessa Pienoismalli-lehden pienoisrautatieaiheisessa artikkelisarjassa on julkaistu yleisimmät maastonrakennustekniikat, kiskottamiseen ja sorastukseen littyvät menetelmät ynnä puiden rakentamistekniikat. Lähes kaikkia Pienoismalli-lehden vanhoja numeroita on yhä saatavilla. Myös vanhoissa Junat-lehdissä ja vanhoissa H&P-lehdissä on useita hyviä artikkeleita. Muutaman vuoden ilmestyneessä Mallix-lehdessä ei ole julkaistu rautatieaiheisia juttuja, mutta sen sijaan erinomaisia maalaukseen ja mallien säistämiseen liittyviä artikkeleita lehdessä on usein - ne soveltuvat erinomaisesti myös rautatieaiheiden rakentamiseen. Pienoismallit.net tarjoaa erinomaista kokemusperäistä tietoa mallirakentamisen tekniikoista - hakukone sivustolla toimii hyvin, mutta se on kyllä totta, että vastaukset sisältävät itse asian lisäksi aiheeseen liittymätöntä höpinääkin.

Suurin ongelma oikeastaan on se, että käyttökelpoinen tieto on pirstaloitunut eri lähteisiin. Tarvittaisiin itse asiassa jonkinlainen mallirakentamisen lähdeaineistoluettelo, jossa olisi lyhyt kuvaus julkaistusta itse aiheesta ja tarkka viite missä ja milloin asia on julkaistu.

Pienoisrautatieharrastajan kannalta suurin ongelma on sähköistykseen ja elektroniikkaan liittyvän suomenkielisen aineiston puuttuminen lähes tyystiin. Aluksi tarvittaisiin yksityiskohtaiset selvitykset sekä analogisen että digitaalisen sähköistyksen rakentamisesta - sellaisessa muodossa, että sitä voisi aloittelija tai sähkötekniikasta mitään ymmärtämätön soveltaa. Digitaalipuolella mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja lienee runsaasti ja ala elää koko ajan. Elektroniikan soveltamisella lienee yleisesti ottaen valtavat mahdollisuudet - ainakin sen perusteella kuinka paljon englanninkielistä kirjallisuutta aiheesta on julkaistu. H&P-lehti julkaisi taannoin hyviä elektroniikka-aiheisia juttuja, mutta niiden ilmestyminen loppui samalla, kun lehtikin lopetti ilmestymisensä. Elektroniikkaan ja sähköön liittyvä osaaminen on suomalaisessa pienoisrautatieharrastuskentässä erittäin korkeatasoista - ainakin sen kokemuksen ja tiedon perusteella, mitä itse olen aihepiiristä saanut useammalta eri harrastajalta. Tämä tieto vain pitäisi saada koottua sellaiseen muotoon, että sitä voisivat soveltaa asiaa osaamattomatkin.
markku55
Lämmittäjä
Viestit: 315
Liittynyt: 24.02.2007 09:36

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja markku55 »

Pitäisikö kirjoitustasi Petri tulkita niin, että jokainen hankkikoon omat oppikirjansa ja selvitelköön asiat niistä?
Mm esille ottamani liimaus on aika vaikea asia, koska kaikkia materiaaleja ei voi liimata samalla liimalla, jo pelkästään eri muovit edellyttävät erilaisten liimojen käyttöä. Liimat kehittyy koko ajan ja uusia materiaaleja kehitellään samoin, eli vanhoista opuksista ei uusimpiin materiaaleihin ja uusimmille liimoille käyttöohjeita löydy.
Suurin osa mm maaston tekemisessä on varmasti käyty monissa kirjoissa läpi, ja niissäkin on eri versioita sille miten jokin asia tehdään "oikein", mutta mikä estää asioiden kertaamisen kaikille avoimessa ja ilmaisessa mediassa?
Sähköistys on yksi vaikeimmista jutuista varsinkin tavalliselle pulliaiselle, ja selkeitä havainnollisia ohjeita tarvittaisiin. Näistäkin asioista osaava hakee tiedot kirjallisuudesta, mutta nykyaikaa ja varsinkin vaivatonta on hyödyntää nettiä.
Saahan netissäkin olla kirjallisuusluettelot jos joku haluaa kirjallisuutta hankkia, mutta se ei liene ristiriidassa myös itse tiedon lisäämiselle nettiin.
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 951
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja PeS »

Ei toki kenenkään tarvitse hankkia kirjallisuutta, jos uuden opettelu tai pienoismallien rakentaminen ei kerran kiinnosta. Suomenkielistä kirjallisuutta mistään pienoismalliaiheesta kun vaan ei ole juuri lainkaan olemassa. Esimerkiksi Timo Nyyssösen kirjasta löytyy merkittävä osa asioista yksistä kansista ja vieläpä kokeneen mallarin kirjoittamana. Liimojen käyttökin on esitelty kirjassa - erilaisten muovien liimaus ja erilaisten metalliseosten liimaus muoviin kun ovat ihan perusmallailua (sitä paitsi liimoja on käsitelty useaan otteeseen sekä Pienoismallit.net-sivustoilla että IPMS:n sivulla.) Oletko lukenut nämä sivustot? Ei ole kovin rationaalia ajakäyttöä toistella jollain toisella sivustolla jo kerran esitettyjä asioita :lol: Paljon järkevämpää on jatkaa netissä siitä, mihin kirjat lopettavat käsittelynsä. Ensin kannattaa käyttää hyväksi ns. "helpot lähteet", esimerkiksi kirjat. Netti tarjoaa luonteeltaan aina hajanaisempaa tietoa - todella harvoin jäsenneltyä ja toimitettua. Siksi netin käytössä on vaivansa.
markku55
Lämmittäjä
Viestit: 315
Liittynyt: 24.02.2007 09:36

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja markku55 »

Ok, olet siis sitä mieltä Petri, että kaikkien on helpompi hankkia omat kirjansa, kuin että tieto löytyy täältä netistä - rohkenen olla erimieltä!
Toinen juttu on tuo tiedon löytyminen yhdestä paikasta, kirjat ei sitä tarjoa, mutta netti kylläkin!
Kolmas juttu on esimerkiksi ottettu liimaus, mm ns. "ämpärimuovien" liimaus on melkoinen ongelma, ja uskonkin, että vastaavaa muovia käytetään jäätelöpurkeissa, oisko juuri tuota PP:tä (Poly Propyleeniä tai mitä lie), mm mikään tavanomainen hartsi tai epoxi ei sitä pysty liimaamaan.
On se vaan kumma, että pitää olla itsepäisesti vanhan tiedon kannattaja, vaikka muu maailma ei näitä fossiilleja odottelekaan, eteenpäin mennään ilman jarruja. :lol:
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 951
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja PeS »

Tämä on turhanpäiväinen keskustelunaihe: kirjaa voi joko lukea tai olla lukematta. Valinta on vapaa.

Ohessa kirjatietoa liimausongelmaasi: ämpärimuovi on polyeteeniä, josta valmistetaan mm. 1:72-mittakaavan figuureita. Polyeteenin liimaaminen on hankalaa, mutta joitakin liimoja on olemassa, mm. 3M ScotchWeld DP 8005 sekä 8010.

Sama tieto löytyy myös netistä hakusanoilla "ämpärimuovi" sekä "polyeteeni".
markku55
Lämmittäjä
Viestit: 315
Liittynyt: 24.02.2007 09:36

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja markku55 »

Voi mahoton, että olet kyyninen, en ole omalla asialla, vaan kaikkien harrastajien asialla, eli mikä mättää, ettei asioita voisi kertoa kaikille yhteisessä foorumissa????? :evil:
Viimeksi muokannut markku55, 08.07.2008 20:09. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
ealab
Veturinkuljettaja
Viestit: 1185
Liittynyt: 21.09.2007 09:49

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja ealab »

Kyltääoniivvaikeeta! Myös kiitän ystävällisesti PeS:ta näiden kirjojen saamisesta tietooni koodeineen.! Jo painettu tieto on jo painettua. Joka tarvitsee, hakee. Meikäkin olisi ylen tyytyväinen, jos jo 60- luvulla olisi ollut mahdollisuus käydä valmiiksi katettuun tietopöytään netteineen. Tämä on seikka, joka vaikuttanee ajattelutapaan. Silti pystytään ja halutaan toimia kaikkia hyödyntävällä tavalla ja viemään ajatuksia eteenpäin. Saattaa olla vain sopivan esiintuomispaikan puutetta! Kuka tekisi käypäsen tiedoston/foorumin, johon saisi tallennettua tietoa, konsteja. Forumit/ keskustelut nykymuodossaan kyllä saattavat hukata varsinaista tietoa/ voi olla vaikeata hakea.
Ps. Täydensin juttuani liiman osalta. Itse käytän tuota liimaa oikeastaan kaikkeen liimaamiseen, kaikkiin muoveihinkin. Paljon muuta en tarvitse. Jos kiinnostaa, niin tuon liiman numerolla löytyy valmistajan speksit.
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 951
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja PeS »

markku55 kirjoitti:mikä mättää, ettei asioita voisi kertoa kaikille yhteisessä foorumissa????? :evil:
Ei varmaan mikään. Pistä siis pienoisrautatieaiheinen nettilehti pystyyn ja ryhdy suoltamaan tekstiä.
Avatar
Jaska
Asemapäällikkö
Viestit: 585
Liittynyt: 09.01.2007 10:58

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja Jaska »

Wikipediassa on aika paljon kategorisoitua pienoisrautiehen liittyvää tarinaa, joskin englanniksi. Suomeksi ei ole juuri mitään. Tästä voi vain päätellä, ettei kukaan ole jaksanut oikein nähdä vaivaa. Kunnollisen artikkelin kirjoittaminen vaatii aikaa ja vaivaa. Kirjoissa ja lehdissä on se hyvä puoli, että kirjoittajalle voi jäädä vaivanpalkkaa tekemästään työstä.
markku55
Lämmittäjä
Viestit: 315
Liittynyt: 24.02.2007 09:36

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja markku55 »

PeS kirjoitti: Ei varmaan mikään. Pistä siis pienoisrautatieaiheinen nettilehti pystyyn ja ryhdy suoltamaan tekstiä.
Juuri tapaistasi keksiä uusi tapa toteuttaa se mitä joku muu on esittänyt.
En todellakaan ole ehdottanut että kukaan ryhtyisi suoltamaan tekstiä näille sivuille, vaan että uusien tietojen syntyessä näille sivuille sieltä kopiotaisiin arkistoon tuo oleellinen tieto oikean otsikon alle.
Ei ole siis kyse jonkun uhrautumisesta ja toisten eteen työskentelystä, vaan yhteisestä toiminnasta jota itse kukin voisi tehdä kun kokee että tuon asian haluan arkistoon myöhempien tarpeiden varalle ja kopioi sitten asian oikean otsikon alle.
Noiden tietojen tulisi olla myös muokattavissa ja täydennettävissä.
Jos nähdään, että tuota kopiointia ja muokkausta ei saa suorittaa kuin valtuutetut kaverit, niin olkoon sitten vaikka niin, mutta se kohdistaa silloin työn harvoille ja ketään en tällä ajatuksellani haluaisi pakkotyöllistää.
Tony
Lämmittäjä
Viestit: 173
Liittynyt: 21.03.2007 14:41

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja Tony »

PeS kirjoitti:Tämä on turhanpäiväinen keskustelunaihe: kirjaa voi joko lukea tai olla lukematta. Valinta on vapaa.
Täytyy sanoa, että itse tykkään lukea tiedon mieluummin kirjasta. Esimerkiksi ratasuunnitelmia on mukavampi rakentaa kirjoissa olevien pohjalta, kuin tietokoneen ruudulta. Tietokoneella olisi teoriassa nopeampi tehdä vaihtoehtoisia suunnitelmia, mutta joka kerta olen lopulta ottanut kirjan lattialle ja raiteet esille ja kokeilemaan, miten hyvä tulee. Netissä on muutenkin suurempia ongelmia tiedon suodattamisella kuin kirjassa. Suoraan sanottuna liian usein jotain tietoa hakiessa törmään siihen ongelmaan, että hakukone antaa vastaukseksi vain jotain keskusteluja aiheesta, ja näissä tuppaa olemaan yhteen kysymykseen viisitoista vastausta...

Wikipedian käyttöä suomenkielisen tiedon jakamiseksi myös pienoisrautateihin kannattaa varmasti harkita. Olisi ainakin joitakin linkkiluetteloita, mistä tarkemman tiedon tarvittaessa saisi. Linkkihän voisi olla web-sivu tai vaikka kuvaus kirjasta, jossa asia on perinpohjaisesti esitelty ja mistä kirjan saa ostaa/lainata.
Kolmatta kiskoa pitkin perille saakka!
markku55
Lämmittäjä
Viestit: 315
Liittynyt: 24.02.2007 09:36

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja markku55 »

En mitenkään ymmärrä miten kirjat ja netti olisi vaihtoehtoja, ne on mielestäni toisiaan tukevia medioita.
Itsekin vanhana ja siis huononäköisenä katson mieluummin kuvia kirjoista kuin netistä, mutta netistä ne saa helposti printattua ja näin tiedoilla on ihan sama lopputulos.
En myöskään ymmärrä sitä, että jos jollekin ei netti ole se mieluinen media asioiden selvittämiseksi, niin pitääkö näitten henkilöitten yrittää estää mielipiteillään niitten "haaveen" toteutuminen jotka nettiä osaavat ja haluavat käyttää.
Kuten mainittiin, on hakusanoilla pelaaminen netissä useimmiten hankalaa koska vastauksia tulee tuhoton määrä. Sitävastoin jos pikkuhiljaa kerättäisiin vain pienoisrautatieharrastajille tarkoitettu arkisto, olisi tiedon hakeminen ratkaisevasti helpompaa kuin Wikipediasta tai googlettamalla.
Koska en ole tämän saitin moderaattori tai ylläpitäjä, en voi noin vain aloittaa uusia osioita/aiheita joista kirjasto lopulta syntyisi, siksi arkiston kokoamisesta pitäisi ottaa nuo saitin "isännät" kantaa.
Loppujen lopuksi ajatus arkistosta tällä saitilla syntyi tuosta "Aloittelija" aiheesta ja siitä kuinka erilaisista asioista sielläkin on jo ehditty keskustella. Jos kohtuu kattava arkisto olisi jo olemassa, ei ehkä tuota aihetta olisi tarvinnut edes aloittaa :wink:
Vastaa Viestiin