Sivu 1/2

Kanaverkon käyttö

Lähetetty: 29.10.2011 18:42
Kirjoittaja Tuukka
Moi, oma rataprojekti on nyt siinä pisteessä, että pitäisi alkaa käyttämään kanaverkkoa mäkimateriaalina. Mäen kehikkona vanerilevyä melko tukevasti. Pari askarruttavaa kysymystä:

Mikä on paras tapa kiinnittää verkko puuhun? Sinkiläpistooli/nitoja (käsitoiminen)?

Mitä verkon päälle? Tällä hetkellä suunnitelmissa on kangas ja kankaankovetin, jota on helppo käyttää ja kuivuu kovaksi pinnaksi. Tämän päälle vaikka kipsiä. Mitä muita tapoja? Paperimassa?

Kiitoksia mahdollisista vastauksista.

Re: Kanaverkon käyttö

Lähetetty: 29.10.2011 23:37
Kirjoittaja mudhoney
Niittipistoolia ainakin itse käyttäisin. Askarteluliikkeistä saa(nee) kipsikangasta joka tarviitsee vain kostuttaa, jotta se kovettuu muotoonsa. Eli vuoraat sillä kanaverkon ja pumppupullolla kostutat.

Re: Kanaverkon käyttö

Lähetetty: 29.10.2011 23:44
Kirjoittaja jartsa
Hyttysverkko on parempaa ja tiheämpi.Sinkilä nitojalla kiinni.

Re: Kanaverkon käyttö

Lähetetty: 30.10.2011 07:41
Kirjoittaja ealab
Tähän paperimassaksi mm. sulavat wc-paperirullat, mieluimmin, kuin rupeaisi viemärijärjestelmää kuormittaa. Massaan kun lisää mallikipsijauhoa, niin tulee jämäkkyyttä lisää. Tämä on aivan asiallinen niksi. Eikä tarvitse niin paljon sanomalehtiä riipiä. Eli on kokeiltu, käyttö jatkuu homman edetessä.

Re: Kanaverkon käyttö

Lähetetty: 30.10.2011 17:34
Kirjoittaja Tuukka
Kiitoksia vastauksista. Kanaverkon silmäkoko on 2cm, joten se on lienee liian suurta sellaisenaan. Päässä virinnyt tämänhetkinen suunnitelma:

-Verkon päälle hyttysverkkoa (eikös se ole sellaista jäykkää muovista?) tai vastaavaa materiaalia, molemmat nitojalla kiinni.

-Kanaverkon päälle kankaankovettimella kovetettua Chifonettiä (talouspyyhe), muuta kangasta tai sitten kipsikangasta. Kankaankovetin on meinaan aika hyvänoloinen aine tähän käyttöön.

Pitää kokeilla eri tapoja, ajattelin tehdä "harjoitusmäen" johon kokeilla eri tekniikoita.

Tähän päälle ehkäpä kipsiä, johon painelen kipsimuotissa valettua kalliota (radan varrella kallioleikkaus).

Laitanpa vielä linkin omaan pieneen blogiini, jos jotakuta kiinnostaa lukea:
http://www.pienoismallit.net/galleria/malli_9516/

Re: Kanaverkon käyttö

Lähetetty: 30.10.2011 18:07
Kirjoittaja jartsa
Tuukka kirjoitti:Kiitoksia vastauksista. Kanaverkon silmäkoko on 2cm, joten se on lienee liian suurta sellaisenaan. Päässä virinnyt tämänhetkinen suunnitelma:

-Verkon päälle hyttysverkkoa (eikös se ole sellaista jäykkää muovista?) tai vastaavaa materiaalia, molemmat nitojalla kiinni.

-Kanaverkon päälle kankaankovettimella kovetettua Chifonettiä (talouspyyhe), muuta kangasta tai sitten kipsikangasta./
Suht jäykkää ja muovia,silmäkoko 0,5mm.Unohda ne kanaverkot ja käytä pelkästään tätä hyttysverkkoa,muovitapettiliisteriä ja ihan sanomalehteä.
Muuta et tarvitse maiseman alustaan.
Mikäli suunniteltu maasto on hyvin epätasainen,tarvitaan tukirakenteeksi puurimoja/vanerin paloja sopiviin kohtiin radan rungossa.
Verkko tarvittaessa leikellään sopiviksi paloiksi ja nidotaan suhtkoht tiukaksi(palan keskeltä painaessa sormella verkko hieman joustaa),näihin ympärillä oleviin kiinteisiin rakenteisiin.Rakenne on suht kevyt.Jos alla on raiteita suojaa ne ensin ja varmista että suojapaperit tms. myös saa poistettua myöhemmin,kun verkon peitto paperilla on valmis kipsimassoineen ja kuivunut.Verkon ja paperin päälle voi liimata suoraan myös maastomattoruohikkoa,ei tarvita kipsiä, revityt styrox palat kipsissä uitettuna toimii kivinä maalattuina.

Re: Kanaverkon käyttö

Lähetetty: 30.10.2011 19:18
Kirjoittaja ealab
No, rullia voi jemmata...ja saa helposti paikkauksiin ja pienkohteisiin. Ja ainakin sekoitettuna, tuntikausia revittyyn sanomalehtisilppuun. Joustava ratkaisu hävitykseen, ympäristö kiittää siihen asti, kunnes rata joskus hävitetään..

Re: Kanaverkon käyttö

Lähetetty: 30.10.2011 19:32
Kirjoittaja Jaska
Minusta riittävästi tuettu kanaverkko on ihan passeli alusta, kun sen päällystää kipsissä kastetuilla kangastilkuilla tai vastaavalla. Massaa saisi tulla kanaverkon päälle riittävästi, jottei kuorimainen rakenne rupea pitämään kovaa ääntä. (Vertaa soittimen kaikukoppa!) Kanaverkkoa on helppoa muotoilla vapaasti. Siitä voi tehdä jopa pallomaisen muodon ihan hyvin. Hyvin pienisilmäinen verkko on puolestaan jäykähköä väännellä. Palloksi tai vapaaseen muotoon se ei meinaa mennä mitenkään. Sylinterimäinen kaareva muoto kyllä onnistuu. Keinoaineita vierastavana olenkin pitäytynyt hivenen wanhanaikaisissa maastontekotavoissa.

Re: Kanaverkon käyttö

Lähetetty: 31.10.2011 22:42
Kirjoittaja jartsa
Kanaverkko ruostuu ajan myötä,muovi ei.
Aikamoinen hampsteri saa olla noiden rullien kanssa,sanomalehdet voi suoraan liistrata siihen verkon päälle kokonaisina.
Mikä idea on niiden lehtien silppuamisessa?

Re: Kanaverkon käyttö

Lähetetty: 04.11.2011 20:48
Kirjoittaja Tuukka
Kiitoksia vastauksistanne!

Tässä opiskellessa ei nyt hirveästi kerkeä rakentamaan, joten rata valmistuu ikävän hitaasti. Pitää miettiä tarkkaan eri vaihtoehtoja. Niinkuin ehkä jo mainitsinkin jossain, aion rakentaa nopean pienen harjoitusmäen samasta vanerista, johon voin rauhassa kokeilla eri tapoja. Ei tule yllätyksiä sitten varsinaisessa.

Voin vaikka laittaa omat mielipiteeni tänne eri päällysteistä, kun olen kokeillut.

Re: Kanaverkon käyttö

Lähetetty: 05.11.2011 09:04
Kirjoittaja ealab
Miten kuumasinkitty kanaverkko ruostuisi. Ei ainakaan sinä aikana, kun paperimassa on märkää. Viime vuosisadan puolivälissä käytettiin kanaverkkoa, sanomalehtisilppua ja tapettiliisteriä. Mm. Riihimäen srk:n pienoisrautatiekerhossa. Radasta ei ole enää tietoa. Tuskin verkot ruostuneet. Rata oli 2-3-osainen, jäykkä lautarunkoinen. Irtokiskot messinkiä, pölkyt mahonkiviilun suikaleita, tai mustaa pahvipölkkymattoa. Ratanaulat kerholla tehtyjä. Tässä oppi, että ei kaikki tarvitse aina helppoa olla. En taida olla ainoa "tallin" jäsen, joka tuota rataa on ollut rakentamassa.

Re: Kanaverkon käyttö

Lähetetty: 05.11.2011 17:04
Kirjoittaja jartsa
Oli se vaan aikoinaan mulla ruostunut taivutuskohdista,sinkkaus lohkeillut,kun purkasin radan pois.
Kyllä tiheässä hyttysverkossa on enemmän sitä tartuntapintaa liimalle,kuin jossain kanaverkossa.Väittääkö joku muuta?
Modulissa tulee hieman painonsäästöä,sekin on plussaa.

Re: Kanaverkon käyttö

Lähetetty: 06.11.2011 17:22
Kirjoittaja Jaska
Minulla se kipsikuori on niin paksu (joitain senttejä), ettei sillä kanaverkolla ole muuta merkitystä, kuin että muoto säilyy sen ajan, kun kipsin kovettuminen kestää. Minulla on sellainen reilu kerros sitä kipsiä siinä päällä. Joskus on ollut ohut kerros ja silloin syntyi melua. Kuori reagoi kuten jonkun soittimen kaikukoppa ja vahvisti junien melua.

Varmaan nykyisin paljon käytetty styrofoam-levy on aika pätevä juuri melun poistamisessa ja keveydessäkin. Sitä on helppoa työstää. Varmaan kokeilen sitä jossain vaiheessa, kun tulee ajankohtaiseksi. Sen voi pinnoittaa haluamallaan tavalla, kuten kipsillä.

Re: Kanaverkon käyttö

Lähetetty: 06.11.2011 19:55
Kirjoittaja ealab
Omat kokemukset styrofoamista, keltaisesta ja vaaleansinisestä on, että johtavat melua hyvin, keveytensä ansiosta. Jos laittaa vanerin, tms. levyn alimmaiseksi, liimaten, se vaimentaa hyvin. Kotiradassani foamit ovat kehikon päällä, siis alta auki. Kyllä kuulosuojainten tarve tuli mieleen. Vaikka kalusto itsessään sen kummemmin meluisaa olekaan.

Re: Kanaverkon käyttö

Lähetetty: 07.11.2011 15:27
Kirjoittaja jartsa
Mites nämä autoon laitettavat eristematot?
Ainaskin tunneleissa se ääni on oiva informaatio,ääni kun lakkaa silloin on jotain tapahtunut...
Vanhan pikku matkatelkkarin ja valvontakamerat voi hyödyntää pidemmissä tunneleissa.
Itse ainakin meinaan asentaa piiloratapihalle tollasen systeemin ja jonkin loisteputken valoksi.
Kytkimen näiden sähkösyötölle,tarvittaessa voi tsekata tilanteen sieltä.Ei tartte kömpiä ite sinne alle,roikkavalon kanssa. :mrgreen: