Ruohoa, heinää... (GrassMaster & Static Grass Applicators)

Keskustelua radan rakentamisesta, maisemoinnista, ratapihakaavioista, ym.

Valvojat: jhr, Hermanni

LOK
Lämmittäjä
Viestit: 217
Liittynyt: 19.10.2015 21:42

Re: Ruohoa, heinää... (GrassMaster & Static Grass Applicators)

Viesti Kirjoittaja LOK »

tv_tyyppi kirjoitti: 24.03.2024 15:43 Nyt näyttäis olevan nochin grassmasteri tarjouksessa dm-toysilla.

Niin, juuri kun tuli siroteltua ruohot suurelle osalle omaa rataa ihan käsin ilman mitään staattista ruohomestaria. Kyllähän aina osa jää kohtuullisen pystyyn, varsinkin kun imurilla suostutelee niitä pystyyn kun liima ei ole vielä aivan kuivunut. Mullakin on muuten sellainen muutaman euron kärpäslätkäviritelmä olemassa, tosin nyt lainassa. Tuntui, ettei sillä ne ruohonkorret erityisemmin seinoneet pystyssä, joten jäi sen käyttö vähäiseksi, mutta jos se oli siitä kärpäslätkän jännitteestä kiinni niin voisi kenties yrittää uudelleen oikealla pelillä.
Käytin itsekin pölynimuria heinikon suoristamiseen ennen liiman lopullista kuivumista. Se on hyvä kikka. Imurin putken eteen kiristetyllä sukalla saa samalla kerättyä irtonaiset korret talteen, jolloin korsia voi käyttää seuraavan kohteen mallaukseen ilman hävikkiä.

Vahva sähkökenttä (eli käytännössä korkea jännite) avustaa kyllä todistetusti korsien asettumisessa liimapinnalle. Oheiselta Luke Towanin videolta näkee hyvin (kohdasta 20:42 eteenpäin), miten varatut heinänkorret asettuvat siististi pystyasennossa paikoilleen ja kuinka maisemapohjaan kiinnittyneiden korsien päät pyrkivät seuraamaan jännitteistä grassmasteria mallarin liikutellessa levitintä. Linkki:

Ultra-Realistic Muddy River Diorama - Realistic Scenery Vol.15
https://www.youtube.com/watch?v=HEG3d0cMuv4


Towanilla on Youtubessa myös video, jossa hän rakentaa itse oman heinikonlevittimen irtotavarana ostetusta ionigeneraattorista. Ionigeneraattorilla saa selvästi tuotettua paljon suuremman jännitteen kuin kärpäslätkän Joule-kaapparilla. Linkki:

Static Grass Applicator – Professional Tools for Modelers
https://www.youtube.com/watch?v=ZO1jrUL_PLU


Internetin pienoismallipalstoilla ja Youtubessa on myös vinkkejä, joissa heinikko tai nurmikko on mallattu ilman sähkölaitteita hyödyntämällä hankaussähköä. Esimerkiksi alapuolen videolla heinänkorret on laitettu joustavan muovipullon sisälle, jossa korret varautuvat ravistelun seurauksena. Pullosta voidaan sitten puhaltaa varautuneita korsia liimapinnalle pieni määrä kerrallaan. Lopputulos on videolla varsin näyttävä, kun huomioi, että menetelmää voisi vielä parantaa esim. pölynimurikikkaa hyödyntämällä. Linkki:

Cheap Easy DIY Static Grass Applicator. No Assembly Required! (by Southern Scale Modeling)
https://www.youtube.com/watch?v=HY-kNr_6AwE
LOK
lakivija[ät]hotmail[piste]com
tv_tyyppi
Lämmittäjä
Viestit: 228
Liittynyt: 27.08.2006 19:49

Re: Ruohoa, heinää... (GrassMaster & Static Grass Applicators)

Viesti Kirjoittaja tv_tyyppi »

Tuo muovipullomenetelmä näyttäisi olevan kokeilemisen arvoinen. Kiitos linkistä!