Pienoisrautatiekerho ry:n Joulunäyttely 30.11.—1.12.2013

Tietoja ja keskusteluja tapahtumista ja tilaisuuksista.

Valvoja: Hermanni

Vastaa Viestiin
Psi
Lämmittäjä
Viestit: 267
Liittynyt: 24.02.2007 12:32

Pienoisrautatiekerho ry:n Joulunäyttely 30.11.—1.12.2013

Viesti Kirjoittaja Psi »

Pienoisrautatiekerho ry:n Joulunäyttely 30.11.—1.12.2013

Toissa vuonna 60 vuotta täyttänyt Pienoisrautatiekerho ry järjestää perinteisen Joulunäyttelyn 30.11.—1.12. VR:n pääkonttorin ruokalassa, sisäänkäynti Rautatientorin luoteisnurkasta läheltä taksiasemaa. Näyttely järjestetään yhdessä Suomen Rautatiemuseon kanssa. Näyttelyssä on esillä mm. suuri Alppirata ja FREMO-moduulirata, Märklin Club of Finland sekä harrastajien työpaja.

Näyttelyssä on kahvio ja Suomen Rautatiemuseon monipuolinen kauppa, josta voit hankkia pukinkonttiin kotimaisia joukkoliikennealan kirjoja, videoita ja suomalaisia pienoisrautatien rakennussarjoja.

Pienoisrautatieharrastus on yksi vanhimmista pienoismalliharrastuksen muodoista Suomessa. Harrastukseen kuuluu suuri määrä itse opittuja taitoja: käsityötä ja sähköteknistä osaamista. Suomalaisia junia rakentavat harrastajat tekevät lähes kaiken itse; keskieurooppalaisista junista kiinnostuneet ovat usein keräilijöitä, jotka haluavat usean junan liikkuvan yhtaikaa monimutkaisella radalla.

Pienoisrautatie on harrastuksena varsin monipuolinen. Pienoisrautatien rungon rakentamisessa tarvitaan puutyötaitoja, maiseman suunnittelussa taiteilijan silmää, sähköistyksessä tulevat sähköopin perusteet tutuiksi, ja esimerkiksi rakennusten tekemisessä tarvitaan muovien käsittelytekniikoita. Radan ajaminen ja liikennöinnin sujuminen vaatii aikataulujen kehittelyä ja noudattamista. Kerhossa näitä taitoja voi kehittää.

Yhtä kaikki harrastus antaa monipuoliset mahdollisuudet tehdä vaativia tai helpompia asioita — yksin tai yhdessä.

Näyttelyssä on esillä kaksi isoa mutta varsin erilaista pienoisrautatietä:

Suurella Alppiradalla junat ovat kaupasta ostettuja. Tämän alppimaita jäljittelevän, lähinnä suomalaista kotirataa muistuttavan radan suola on usean junan yhtaikainen jatkuva liike. Junia on paljon ja ne liikkuvat koko ajan, aivan kuten Sveitsissä konsanaan. Junien ajaminen ja seuraaminen pitkin monimutkaista rataa on varsin mielenkiintoista. Alppirata on erityisesti nuorimpien kävijöiden suosiossa.

Toista harrastuksen ääripäätä edustaa FREMO-moduulirata, joka kuvaa suomalaista, pääosin 50—60-luvun rautatiemiljöötä jossain Suomessa. Tällä radalla kaikki veturit, vaunut ja talot ovat itse tehtyjä. Veturin malliin uppoaa helposti satoja työtunteja. Tällä radalla liikenne on verkkaista, kuten Suomessa rautateillä aikoinaan olikin. Tämä rata kiinnostaa mallinrakentajia ja vanhempia näyttelyssä kävijöitä, jotka voivat hyvinkin saada radan yksityiskohdista ja kiireettömyydestä nostalgisia muistoja omasta nuoruudesta sieltä jostain, jossa kesät olivat aina aurinkoisia eikä graffiteja tai kvartaalitaloutta ollut edes kaukaisessa horisontissa.

Märklin-harrastajia kiinnostaa varmasti Tapani Pullisen suomalaisen esikuvan mukaan tehdyt Märklin-mallit. Paikalla on myös Märklin Club of Finland, joka esittelee toimintaansa.

Kysy lisää monipuolisesta harrastuksesta ja toissa vuonna 60-vuotista taivaltaan juhlivasta Pienoisrautatiekerho ry:stä Joulunäyttelyssä.

Näyttelyn aukioloajat:
La 31. marraskuuta: klo 10-16
Su 1. joulukuuta: klo 12-16

Liput:
Lapset: 2 euroa
Aikuiset: 4 euroa
Perhelippu: 8 euroa

http://pienoisrautatiekerho.fi/joulunayttely/

Vastaa Viestiin