Arkisto/kirjasto

Yleistietoa eri järjestelmistä ja niiden yhteensopivuudesta. Kuinka aloittaa harrastus, mistä hankkia kalusto ja materiaalit ym.

Valvoja: Hermanni

EMD F7
Lämmittäjä
Viestit: 270
Liittynyt: 22.01.2008 15:18

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja EMD F7 » 09.07.2008 22:21

Ootteko huomanneet, että foorumi on vilkastunut kivasti tuon alottelija-ketjun aikana? :D Ei oo tyhmiä kysymyksiä, kaikkea saa kysyä ja kokeneemmat mieluusti jakavat kokemuksiaan ja opastavat muita. Jatketaan tänne kirjottelua aktiivisesti ja positiivisessa hengessä. Haku on olemassa foorumillakin, kyllä ne tiedot täältä löytyy ja uusia ketjuja kun syntyy niin tästä tulee vielä laaja ja monipuolinen paikka. Asioista saa ja pitääkin olla eri mieltä. Tää on muutenkin paljon avoimempi ja helpommin tavoitettava paikka kuin rautatiemuseon foorumi, meinaan ku ei tartte rekisteröityä lukeakseen juttuja.

ealab
Veturinkuljettaja
Viestit: 1132
Liittynyt: 21.09.2007 09:49

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja ealab » 09.07.2008 23:10

Nyt kyllä pitää ihmetellä, millä tavoin jokin mielipide estää jotain. Yhtä hyvin voisi kuvitella, että 3- kisko-, tai digisysteemi- mielipiteet estäisi 2- kisko-,tai analogiharrastusta. Ehkä jyrkät mielipiteet voisivat sen tehdä.
On totta, että asioista ainakin saa olla eri mieltä.
Arkistoforumista ei tulle simppeliä, riippuen vaatimuksista. Jos halutaan esim. vaihteet omaksi aiheekseen. Sille ala- aiheet: vaihteen rakentaminen, asentaminen, sähköistys/ kytkennät, kääntömoottorit, huollot, jne. Myös vetokalusto, vastaavasti siihen liittyvät ala-aiheet. Jne. Saattaisi olla tiimityötä suunnittelu.

markku55
Lämmittäjä
Viestit: 315
Liittynyt: 24.02.2007 09:36

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja markku55 » 10.07.2008 12:40

ealab kirjoitti:Nyt kyllä pitää ihmetellä, millä tavoin jokin mielipide estää jotain. Yhtä hyvin voisi kuvitella, että 3- kisko-, tai digisysteemi- mielipiteet estäisi 2- kisko-,tai analogiharrastusta. Ehkä jyrkät mielipiteet voisivat sen tehdä.
On totta, että asioista ainakin saa olla eri mieltä.
Arkistoforumista ei tulle simppeliä, riippuen vaatimuksista. Jos halutaan esim. vaihteet omaksi aiheekseen. Sille ala- aiheet: vaihteen rakentaminen, asentaminen, sähköistys/ kytkennät, kääntömoottorit, huollot, jne. Myös vetokalusto, vastaavasti siihen liittyvät ala-aiheet. Jne. Saattaisi olla tiimityötä suunnittelu.
Estämisellä tarkoitan sitä, että kerrotaan negatiivisia mielipiteitä jonkun uuden idean mielekkyydestä ja aikaansaadaan tunne, ettei uutta asiaa kannata toteuttaa. Jos joku ei kaipaa vaikkapa arkistoa, niin sitten ei kaipaa - ei ole pakko käyttää tai olla mukana rakentamassa sitä.
Meillä duunissa tulee aika ajoin esille eri myyntialueitten tarpeista erilaisia käsityksiä, ja jos pohjoisessa ei jotain uutta tuotetta nähdä tarpeelliseksi, niin sitten ei, mutta ei kannata silti pyrkiä mielipiteillään vaikuttamaan päättäjiin, niin ettei tuota uutta tuotetta saataisi aikaiseksi etelän tarpeisiin jos siellä sitä kaivataan.
Olen ealabin kanssa samaa mieltä siitä, että arkiston muodostamiselle pitäisi muodostaa tiimi joka jo etukäteen tekisi arkistolle ainakin pääryhmittelyn jonka alle sitten voisi tarpeen tullen lisätä yksityiskohtaisempia aihealueita.
Simppeliä arkistofoorumista tuskin tulee (jos se olisi simppeli, niin siellä ei olisi tarpeeksi tietoakaan), mutta helpottaisi huomattavasti vastausten löytymistä erilaisiin pulmakysymyksiin.
Hakusanoilla ei tältäkään foorumilta välttämättä nykysysteemillä löydy "täsmävastauksia", ja jotkut asiat on kerrottu siten, että "oikeaa" hakusanaa on vaikea keksiä.

No, meikäläinen lopettaa "painostuksen" tähän ja antaa demokratian jatkaa mikäli tarvetta löytyy. :D

PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 811
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja PeS » 10.07.2008 13:18

Pienoismallit.net on tässä mielessä erinomaisesti rakennettu sivusto. Kuvien lisääminen kansioihin on tehty helpoksi ja jokaisella sivuston käyttäjällä on mahdollisuus lisätä kommentteja kansioiden kirjoituksiin. Sitten on lisäksi varsinainen keskusteluosio, jossa on yksittäisiä asioita ja joskus pelkkää höpinääkin. Sivuston uudistuksen (=tekeillä oleva uusi versio on jo ollut joidenkin harrastajien koekäytössä,) jälkeen sinne on tarkoitus lisätä ns. rakentelublogi-osio, johon voidaan tallentaa pitkien rakenteluprojektien työvaihekuvia selityksineen ja joita voidaan täydentää niin kauan kunnes kirjoittaja julistaa projekstin valmiiksi. Sivustolla on myös rautatieaiheinen pääotsikko - tosin sen käyttö on ollut toistaiseksi aika vaatimatonta. Idea, että kaikki pienoismalliaiheet ovat samalla sivustolla on lähtökohtaisesti erinomainen. Sen verran paljon yhteisiä tekniikoita ja materiaaleja eri aihepiireissä on. Sivustojen sisältöhän muodostuu viime kädessä aina sellaiseksi kuin mitä käyttäjät siitä tekevät.

Avatar
Jaska
Asemapäällikkö
Viestit: 553
Liittynyt: 09.01.2007 10:58

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja Jaska » 18.07.2008 19:37

Ilmeisesti N-Clubin sivulle on tullut salasanan takana oleva wikipediaosuus. En harrasta N-mittakaavaa enkä omista tunnusta kyseiselle sivustolle, mutta käytän google-vahtia joka löytää kaikenlaista uutta hakusanaan pienoisrautatie liittyen. Ihailtavaa tarmokkuutta uusien ideoiden viemiseksi käytäntöön! Aloite lienee Markun tekemä ja tästä keskustelusta realisoitunut? Kuten täällä on keskusteltu, tarvisi aloittelija kipeästi vapaasti saatavilla olevaa hyvin jäsennöityä objektiivista tietoa. Mielestäni salasanalla suojattu tieto ei ole täysin vapaasti saatavilla olevaa, vaikka salasanan voisikin halutessaan maksutta anoa. Heitänkin pallon N-clubille tässä asiassa ja ehdottaisin tuon wiki-osion jättämistä salasanasuojaamattomaksi ja kenen vaan aloittelijankin ihan vapaasti luettavaksi.

markku55
Lämmittäjä
Viestit: 315
Liittynyt: 24.02.2007 09:36

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja markku55 » 18.07.2008 20:16

Kiitos Jaska tuestasi!
Tuo wiki sivusto on vielä kuulemma työn alla, eli odottaa tuloaan.
Asia joka tuntuu olevan ylläpitäjille ja tekniikasta tietäville vaikea ymmärtää, on se, että me ("vanhatkin") aloittelijat olemme melkoisia tumpeloita, ja tämä johtaa siihen, että keskustelu käynnistyy kunkin aiheen osalta melkoisen korkean tason harrastajien tasolla, ja yht'äkkiä muut onkin ihmeissään missä mennään ja ketä keskustelu oikein ruokkii.
On ilmeisen selvää, että meitä harrastajia on melkoisen eri tasoisia, ja se asia tulisi kaikkien asiantuntijoiden ymmärtää.

ealab
Veturinkuljettaja
Viestit: 1132
Liittynyt: 21.09.2007 09:49

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja ealab » 19.07.2008 07:42

Tähän "tietopankki"- systeemin olen pähkäillyt jonkinlaisen aiherungon. Sen visualisoinnista ei ole mitään tietoa. Koetan sen saada piakkoin esille. Sopiiko?

Avatar
Jaska
Asemapäällikkö
Viestit: 553
Liittynyt: 09.01.2007 10:58

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja Jaska » 19.07.2008 08:56

ealab kirjoitti:Tähän "tietopankki"- systeemin olen pähkäillyt jonkinlaisen aiherungon. Sen visualisoinnista ei ole mitään tietoa. Koetan sen saada piakkoin esille. Sopiiko?
Laita esille vain, eihän siitä ainakaan mitään haittaa voi olla.

Engl. wikipediassa on tällainen runko (puolihuolimaton käännös suluissa)

* 1 General description (yleinen määritelmä)
* 2 Scales and gauges (skaalat ja raidevälit)
* 3 Landscaping (maisemointi)
* 4 Weathering (säistämien)
* 5 Methods of power (voimanlähteet)
* 6 Control (ohjaus)
* 7 Model railway manufacturers (valmistajat)
* 8 Famous model railroaders (kuuluisia harrastajia)
* 9 Layout standards organizations (standardeihin pyrkivät organisaatiot)
* 10 See also (muuta)
* 11 References (viitteitä)
* 12 External links (linkkejä)

Enkä tällä tarkoita, että tämä olisi paras mahdollinen juuri Suomessa.

ealab
Veturinkuljettaja
Viestit: 1132
Liittynyt: 21.09.2007 09:49

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja ealab » 19.07.2008 17:40

Peruutettu.
Viimeksi muokannut ealab, 21.07.2008 06:25. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 811
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja PeS » 20.07.2008 21:05

Tuonne vaan lukemaan ja mahdollisesti tuottamaan materiaalia http://www.n-club-finland.org/wiki/

jartsa

Re: Arkisto/kirjasto

Viesti Kirjoittaja jartsa » 21.12.2008 20:10

markku55 kirjoitti:En mitenkään ymmärrä miten kirjat ja netti olisi vaihtoehtoja, ne on mielestäni toisiaan tukevia medioita.
Itsekin vanhana ja siis huononäköisenä katson mieluummin kuvia kirjoista kuin netistä, mutta netistä ne saa helposti printattua ja näin tiedoilla on ihan sama lopputulos.
En myöskään ymmärrä sitä, että jos jollekin ei netti ole se mieluinen media asioiden selvittämiseksi, niin pitääkö näitten henkilöitten yrittää estää mielipiteillään niitten "haaveen" toteutuminen jotka nettiä osaavat ja haluavat käyttää.
Kuten mainittiin, on hakusanoilla pelaaminen netissä useimmiten hankalaa koska vastauksia tulee tuhoton määrä. Sitävastoin jos pikkuhiljaa kerättäisiin vain pienoisrautatieharrastajille tarkoitettu arkisto, olisi tiedon hakeminen ratkaisevasti helpompaa kuin Wikipediasta tai googlettamalla.
Koska en ole tämän saitin moderaattori tai ylläpitäjä, en voi noin vain aloittaa uusia osioita/aiheita joista kirjasto lopulta syntyisi, siksi arkiston kokoamisesta pitäisi ottaa nuo saitin "isännät" kantaa.
Loppujen lopuksi ajatus arkistosta tällä saitilla syntyi tuosta "Aloittelija" aiheesta ja siitä kuinka erilaisista asioista sielläkin on jo ehditty keskustella. Jos kohtuu kattava arkisto olisi jo olemassa, ei ehkä tuota aihetta olisi tarvinnut edes aloittaa :wink:
Puhut vähän,mutta asiaa.Näillä keskustelupalstoilla,joidenkien on pakko alkaa "vängätä" asiasta kuin asiasta.

Vastaa Viestiin