3D-tulostimet ja 3D-tulostus

Valutyöt, syövytys, juottaminen ym...

Valvojat: jhr, Hermanni

-pk-
Matkustaja
Viestit: 2
Liittynyt: 04.02.2016 21:17

Re: 3D-tulostimet ja 3D-tulostus

Viesti Kirjoittaja -pk- » 04.01.2018 23:06

Ymmärrettävä kanta mutta vain osittain. Suomalaismallien tekijöiden joukko on kuitenkin niin pieni ettei resursseja pitäisi tuhlata. Jyrki on tehnyt upean Dm4-mallinnuksen. Jos Jyrkiä ei kiinnosta (vaikka todennäköisesti kiinnostaakin) mutta minä haluaisin mallintaa siihen liittyvän kiitojunavaunuston tai Hr11:n niin eikö ole aikamoista resurssien tuhlausta kun joudun uudelleen pohtimaan samojen pulleanpyöreiden muotojen opettamisen FreeCadille kuin Jyrki on jo tehnyt. Saattaisipa Jyrki olla tilaisuudessa jonain päivänä tilaamaan Shapewaysiltä kiitojunan Deeämmänsä perään ilman että olisi yhtään lisätuntia FreeCadin ääressä viettänyt.

Yritän siis viedä ajattelua siihen suuntaan että käyttäisimme rohkeasti julkisiksi saattamissamme tuotoksissa sopivaa ja pitävää lisensointimallia joka mahdollistaisi soveltavan käytön mutta sulkisi pois puhtaat vapaamatkustajat ja mahdolliset kaupallista sadonkorjuuta harrastavat, mikä se sitten olisi niin sen jätän Open Source -lisensointiin perehtyneempien pohdittavaksi.

Olen itse FreeCadiä opetellut ymmärtämään ja tiedän ettei sen filosofia aina ole itsestään selvää. Omat tuotokseni ovat pääosin Fremo-moduuleihin liittyviä rakennehavainnollistuksia joita ei sellaisenaan voi käyttää tulostuksen ohjaamiseen, toki jos joku haluaa niitä käyttää niin ovat saatavilla.

PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 811
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: 3D-tulostimet ja 3D-tulostus

Viesti Kirjoittaja PeS » 05.01.2018 16:49

Shapewaysin kaltainen palvelu on vastavuoroisuutta parhaimmillaan. Halutessasi voit laittaa oman työsi kenen tahansa tulostettavaksi ja tilattavaksi ilman, että alkuperäinen tiedosto päätyy kenenkään muun käyttöön. Voit ehkä saada vielä jotain taskurahoja uhraamiesi työtuntien katteeksi hinnoittelemalla työsi sopivasti tai sitten ei, jos et niin halua. Vastavuoroisuus toteutuu sillä, että muut laittavat jotain muita aiheita palveluun muiden tulostettaviksi.

Minulla on pelkästään huonoja kokemuksia siitä, että omien töiden muokattavaa "lähdekoodia" jaetaan julkisesti. Hyvin herkästi se leviää kuin leppäsen eväät koko harrastajakenttään ilman, että siitä saa vastavuoroisesti mitään vastinetta. Vuosien päästä asiaan voi törmätä siten, että joku jopa esittelee duunin omanaan. Jos ongelmana on se, että pitäisi välittää tietoa siitä, miten FreeCadillä saadaan aikaiseksi pulleanpyöreitä muotoja, niin asian voi esitellä muullakin tavalla kuin luovuttamalla "lähdekoodin". Parhaimmillaan töiden, koodien tai kokemusten vaihtaminen toimii samanhenkisten keskuudessa hyvään luottamukseen perustuen — ja tätähän tapahtuu harrastajien keskuudessa.

Ehkäpä juuri em. syistä moiset asiat eivät ole yleistyneet pienoisrautatieharrastajien keskuudessa maailmalla. Bändihommia koko ikäni tehneenä en myöskään tajua sitä, miksi musiikintekijöiden pitäisi luovuttaa äänitteensä lähtökohtaisesti korvauksetta jakeluun :)

PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 811
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: 3D-tulostimet ja 3D-tulostus

Viesti Kirjoittaja PeS » 06.01.2018 12:31

Shapewaysin palveluhan ei sinänsä edellytä edes vastavuoroisuutta. Vastavuoroisuus toteutuu käytännössä maksamalla printille asetettu hinta :)

Vastaa Viestiin