Vaihdemoottori

Keskustelua radan ja rakennusten sähköistämisestä. Digitaali / analogi järjestelmistä, vaihdemoottoreista ym.

Valvojat: jhr, Hermanni

kari myllynen

Vaihdemoottori

Viesti Kirjoittaja kari myllynen »

Suositelkaapa hyvää, helposti asennettavaa ja "edullista" vaihdemoottoria analogiseen rataan. Alustavasti tarve on 6:lle moottorille. Tarkoitus on kiinnittää ne pöydän alle. Olen harrastuksen alkumetreillä, joten helppous on ykkös-sijalla. DIY hommiin en vilä rupea. Tänjuu jo etukäteen.
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 952
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Vaihdemoottori

Viesti Kirjoittaja PeS »

Onko sillä väliä on moottori solenoid-tyyppinen vai slow motion? Tortoisen moottori lienee yksi parhammista ja helpoiten asennettavista. Fulgurexin moottori on myös melko yleisesti käytetty (kummatkin ovat slow motion -moottoreita). Tilligin slow motion -moottori on myös kelpo kamaa. Hintaluokka tämän tyyppisissä moottoreissa on 10-15 euron välillä. Solenoid-tyyppiset moottorit ovat halvempia (vajaan kympin), mutta eivät yhtä hyviä — valmistajia ovat mm. Peco, Gaugemaster, Conrad, Rax jne.
kari myllynen

Re: Vaihdemoottori

Viesti Kirjoittaja kari myllynen »

Moottorin toimintatapa on oikeastaan aika sama. En pyri täydelliseen tarkkuuteen vaihteiden toiminnassa. Eli naksahduksetkaan eivät haittaa. En vain ole koskaan värkännyt niiden kanssa. Tosin en myöskään junaratojen kanssa. Mielenkiinnolla olen seurannut PM lehden artikkelisarjaa ja mielestäni oppinut siitä paljon.
ealab
Veturinkuljettaja
Viestit: 1185
Liittynyt: 21.09.2007 09:49

Re: Vaihdemoottori

Viesti Kirjoittaja ealab »

Unohtaa ei sopisi Conrad- moottoreitakaan. Ovat siis vaihteenkääntömoottoreita. Niiden hinta lienee 5-6€:n hujakoilla. Omassa radassa on niitä useita käytössä jo muutaman vuoden. Alunperin oli Roco- ja tee se itse-solenoidit, mutta kun halusin nähdä vaihdekielien liikkuvan, niin laitoin moottorit. Ok.
Ja toimivat tasa- ja vaihtosähköllä.
jartsa

Re: Vaihdemoottori

Viesti Kirjoittaja jartsa »

Ei mainittu minkä valmistajan vaihteita on käytössä. :?: Saman valmistajan vaihteet ja moottorit toimivat parhaiten yhdessä.Nämä sekalaiset viritykset tuppaa ajanmyötä lopettamaan toiminnan, jos niitä yleensäkkään saadaan luotettavasti toimimaan. :shock:
PeS
Veturinkuljettaja
Viestit: 952
Liittynyt: 17.12.2007 10:03

Re: Vaihdemoottori

Viesti Kirjoittaja PeS »

jartsa kirjoitti:Saman valmistajan vaihteet ja moottorit toimivat parhaiten yhdessä.Nämä sekalaiset viritykset tuppaa ajanmyötä lopettamaan toiminnan, jos niitä yleensäkkään saadaan luotettavasti toimimaan.
Tuo ei pidä alkuunkaan paikkansa. Kaikilla vaihdevalmistajilla ei edes ole "oman merkkisiä" vaihdemoottoreita. Tortoise ja Fulgurex lienevät tunnetuimpia "vaihdevalmistajista riippumattomia" vaihdemoottoreiden valmistajia, joiden tuotteet ovat vaihdemoottoreiden kärkikastia. Olen aivan tarkoituksellisesti asentanut kotiradalleni useiden eri valmistajien moottoreita, jotta saisin kokemusta niiden toiminnasta. Käytössä on seuraavien valmistajien moottoreita: Gaugemaster, RAX, Peco, Conrad, Tillig ja SwichMaster (kaikki ratapöydän alle asennettuja). Näistä kaksi viimeksi mainittua ovat slow motion -moottoreita ja muut solenoid-tyyppisiä. Vaihdevalmistaja taas on Micro Engineering, eli moottoreiden (ja liiikkuvan kaluston) valmistajista riippumaton vaihdevalmistaja. Moottorit ovat olleet käytössä jo lähes kymmenen vuotta ja toimivat yhä. Toiminnallisia eroja on vaikea havaita. Eroja sen sijaan on asennuksessa: joissakin on risteyksen napaisuuden vaihtavat kytkkimet, joissakin ei ole — silloin pitää virittää ratapöydän alle mikrokytkin. Jotkut vaihdemoottorit ovat asennuksen suhteen ronkeleita: moottori pitää asentaa tarkasti vaihteen keskilinjan mukaan tai liikerata ei riitä kumpaankin ääriasentoon. Joissakin moottoreissa taas liikeradan ääriasentoja voidaan säätää, joten asennuskohta ei ole niin kriittinen.

Fremo-moduuleihin kaverit taas ovat asentaneet servomoottoreita, mikä vaikuttaa erittäin käyttökelpoiselta ratkaisulta: liikeradan pituuden voi säätää ohjelmallisesti, kuten myös kääntymisnopeuden. Servojen hintakin on vain murto-osa oikeiden vaihdemoottoreiden hinnasta.
Viimeksi muokannut PeS, 28.02.2010 09:07. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
ealab
Veturinkuljettaja
Viestit: 1185
Liittynyt: 21.09.2007 09:49

Re: Vaihdemoottori

Viesti Kirjoittaja ealab »

Ei ole mitään väliä, kuin vain sillä, että vaihdemoottorin liike saadaan vaihdekieliin siirrettyä. Itse kun tekee, niin luotettavuus riippuu tekotavasta. Conrad:t sinänsä pelanneet jo vuosia. Ovat radan alla, voimansiirto pystysuoraan, 0,4mm pianolangasta, radan läpi, langan päissä vipuvarret/veivit. Niiden pituuksilla säädellään kääntöliikkeen suuruutta ja kielten kiinnipitovoimaa. Tai vipuvarsi voi olla pidempi, kun moottorin käyttötangon sijainti vipuvarressa on säädettävissä.
Conrad ei ole erityisen hidas, mutta siihen voi vaikuttaa käyttöjännitteellä. Jos käyttää AC- kytkentää, niin virtalähdemuuntajaksi sopisi hyvin pienempi (perussarjasta) Mä-ajomuuntaja.
Decoderia en ole kokeillut, mutta sen luulsi toimivan: Moottorin diodit kytketään vapaista päistä yhteen, siihen ja moottorin yhteiseen johtimeen kytketään digi. Näin toimisi Dc- käytössä ja kääntönopeuskin olisi helposti säädettävissä. Vaihdemoottorin suunta kääntyisi jännitteen napaisuutta vaihtamalla.
kari myllynen

Re: Vaihdemoottori

Viesti Kirjoittaja kari myllynen »

Pecon moottori kiinnostaa. Näyttäisi tyhmemmällekkin olevan helppo asentaa. En vain löytänyt Suomalaista myyjää. Onko nyt niin huonosti, että joudun tukeutumaan ulkomaan kauppiaaseen?
Vastaa Viestiin